• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Menopavza in CBD

21 avgusta, 2023
⏳ Čas branja: 19 min ⏳

Kaj je menopavza?

Menopavza je naravno življenjsko obdobje žensk, ki označuje konec reproduktivne dobe. Med menopavzo se zmanjšuje proizvodnja in izločanje spolnih hormonov, predvsem estrogena in progesterona. Običajno se pojavi med 45. in 55. letom starosti, vendar se lahko začne tudi prej ali kasneje.

Med menopavzo pride do postopnega prenehanja menstrualnega ciklusa, kar pomeni, da ženska preneha ovulirati in ne more več zanositi, proizvodnja jajčec se ustavi. Zmanjšanje ravni estrogena in progesterona lahko povzroči različne simptome, kot so vročinski oblivi, nočno potenje, težave s spanjem, spremembe razpoloženja, suha nožnica, zmanjšan libido, težave s koncentracijo in spominom ter povečano tveganje za osteoporozo.

Menopavza se uradno potrdi, ko ženska nima menstruacije vsaj eno leto. Po menopavzi se običajno pojavijo dolgoročni učinki, kot so spremembe v telesni sestavi, povečano tveganje za srčno-žilne bolezni in osteoporozo. Za lajšanje simptomov menopavze si lahko pomagamo z naravnimi pripravki ali po nasvetu zdravnika s hormonsko terapijo. Izbira zdravljenja je individualna, potrebno se je posvetovati s zdravnikom.

Katere so faze menopavze?

Menopavza običajno zajema več faz, ki segajo od predmenopavze do postmenopavze. Pomembno je opozoriti, da so to splošne faze menopavze in se lahko nekoliko razlikujejo pri posameznicah.

Glavne faze menopavze so:

  1. Predmenopavza: Ta faza se začne običajno med 40. ali 50. letom življenja. Med predmenopavzo se začnejo pojavljati spremembe v menstrualnem ciklusu. Menstruacija postane nepravilna, lahko je daljša ali krajša, močnejša ali šibkejša. Prav tako se lahko pojavijo simptomi, kot so vročinski oblivi, nočno potenje, spremembe razpoloženja itd. V tej fazi ženska še vedno lahko zanosi, vendar je verjetnost manjša.
  2. Menopavza: Menopavza je dosežena, ko ženska nima menstruacije vsaj eno leto zaporedoma. To pomeni, da je prenehala ovulirati in ni več sposobna zanositi. Menopavza se običajno pojavi med 45. in 55. letom starosti.
  3. Postmenopavza: Po enem letu brez menstruacije se ženska uradno obravnava kot v postmenopavzi. V tem obdobju se simptomi menopavze, kot so vročinski oblivi in ​​nočno potenje, lahko še naprej pojavljajo, vendar se sčasoma običajno zmanjšajo. V postmenopavzi se lahko pojavijo tudi dolgoročni učinki pomanjkanja estrogena, kot so spremembe v telesni sestavi, osteoporoza in povečano tveganje za srčno-žilne bolezni.

Kateri hormoni so glavni pri spremembah v menopavzi?

V menopavzi pride do zmanjšanja proizvodnje in izločanja določenih hormonov, predvsem estrogena in progesterona. Ti hormoni imajo ključno vlogo pri regulaciji menstrualnega ciklusa in reproduktivnih funkcij.

  1. Estrogeni: Estrogeni so skupina hormonov, ki vključujejo estradiol, estriol in estron. V reproduktivnih letih so estrogeni odgovorni za razvoj in zorenje reproduktivnih organov ter uravnavanje menstrualnega ciklusa. Estrogeni vplivajo tudi na številne druge tkivne in presnovne procese v telesu, kot so ohranjanje zdravih kosti, uravnavanje ravni holesterola, vpliv na kožo, željo po spolnosti itd. V menopavzi se proizvodnja estrogena v jajčnikih zmanjšuje, kar lahko povzroči številne simptome menopavze.
  2. Progesteron: Progesteron je hormon, ki ga proizvajajo jajčniki po ovulaciji. Vpliva na pripravo maternice za nosečnost in vzdrževanje nosečnosti. V menopavzi se proizvodnja progesterona zmanjšuje, kar lahko vpliva na ravnovesje med estrogenom in progesteronom v telesu.

Poleg estrogena in progesterona se v menopavzi lahko spremenijo tudi ravni drugih hormonov, kot so folikel stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH). FSH in LH sta hormona, ki ju izloča hipofiza in vplivata na delovanje jajčnikov ter proizvodnjo estrogena in progesterona.

Spremembe v ravneh teh hormonov v menopavzi lahko povzročijo različne simptome, kot so vročinski oblivi, nočno potenje, spremembe razpoloženja, spremembe v vaginalni sluznici, težave s spanjem, suha koža itd.

Ali imajo tudi moški menopavzo?

Pri moških obstaja podobno stanje, ki pa se imenuje andropavza. Vendar pa se razlikuje od ženske menopavze tako po simptomih kot po vzrokih.

Moška menopavza se nanaša na postopno zmanjševanje ravni testosterona, ki se pojavlja pri nekaterih moških s starostjo. Ta proces se imenuje tudi starostni hipogonadizem. Testosteron je glavni moški spolni hormon, odgovoren za spolno funkcijo, razvoj mišic, gostoto kosti, razpoloženje, energijo in splošno dobro počutje.

Pri moških se zmanjšanje ravni testosterona običajno pojavlja postopoma, v nasprotju z žensko menopavzo, ki je pogosto povezana s hitrim upadom hormonov. Simptomi, povezani z andropavzo, se lahko razlikujejo, vendar lahko vključujejo zmanjšanje spolne sle, težave z erekcijo, utrujenost, pomanjkanje energije, zmanjšanje mišične mase, povečanje telesne maščobe, spremembe razpoloženja in motnje spanja.

Pomembno je poudariti, da se vsi moški s starostjo ne soočajo z andropavzo in zmanjšanjem testosterona. Čeprav se ravni testosterona zmanjšujejo s starostjo, ni nujno, da se to izrazi kot klinično stanje ali povzroča simptome pri vseh moških.

Simptomi menopavze

Simptomi menopavze se lahko razlikujejo od ženske do ženske in se lahko gibljejo od blagih do intenzivnih. Nekaterim ženskam se lahko pojavijo le nekateri simptomi, medtem ko druge doživljajo večje število simptomov. Ključni vzrok za simptome menopavze je zmanjšanje ravni estrogena in progesterona v telesu. Najpogostejši simptomi menopavze so:

  • Vročinski oblivi: Vročinski oblivi so nenadno in intenzivno občutenje toplote, ki ga pogosto spremlja rdečica kože, potenje in hiter srčni utrip. Hormonske spremembe v menopavzi, zlasti zmanjšanje ravni estrogena, so glavni vzrok za vročinske oblive. Estrogeni imajo vlogo pri uravnavanju telesne temperature, in ko se njihova raven zmanjšuje, pride do nepravilnosti v termoregulacijskem sistemu. Ko se raven estrogena spreminja, lahko to vpliva na hipotalamus, del možganov, ki igra pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature. Hipotalamus zaznava spremembe telesne temperature in sproži odziv, da ohranja ustrezno ravnovesje. V menopavzi so hormonske spremembe povezane z večjo občutljivostjo hipotalamusa na majhne spremembe temperature, kar vodi v motnje v termoregulaciji. To se izraža v obliki nenadnih vročinskih oblivov.
  • Nočno potenje: Nočno potenje je nenadno in izrazito potenje, ki se pojavi med spanjem, pogosto ga spremlja tudi občutek vročine. V menopavzi se te simptome povezuje predvsem z zmanjšanjem ravni estrogena. Poleg hormonskih sprememb obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na nočno potenje med menopavzo. Ti vključujejo povečano občutljivost živčnega sistema na spremembe telesne temperature, vpliv stresa, uporabo določenih zdravil, spremembe v življenjskem slogu ter genetsko nagnjenost.
  • Spremembe razpoloženja: Menopavza je lahko povezana z nihanjem razpoloženja, kot so tesnoba, razdražljivost, depresija, občutki žalosti in povečana čustvena občutljivost. Temu so lahko vzrok hormonske spremembe, zlasti zmanjšanje ravni estrogena in progesterona, v menopavzi. Estrogeni imajo vlogo pri regulaciji razpoloženja in vplivajo na delovanje nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin, ki so povezani s splošnim občutkom sreče, zadovoljstva in uravnavanja razpoloženja. Ko se raven estrogena zmanjšuje med menopavzo, lahko pride do neravnovesja teh nevrotransmiterjev, kar lahko vpliva na razpoloženje in poveča občutljivost na anksioznost. Nihanje ravni estrogena lahko povzroči tudi spremembe v funkciji HPA osi (os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza), ki igra ključno vlogo pri odzivu na stres. To lahko privede do povečane odzivnosti na stresne dražljaje in večje verjetnosti za razvoj anksioznosti.

Poleg hormonskih sprememb se med menopavzo lahko pojavijo tudi drugi dejavniki, ki povečujejo možnost za nihanja v razpoloženju. Ženske se v tem starostnem obdobju soočajo s spremembo telesa, staranjem in strahom pred staranjem, spreminja se družinsko in družbeno okolje, otroci odhajajo od doma, bliža se upokojitev itd.

Pomembno je omeniti, da vse ženske v menopavzi ne doživljajo anksioznosti. Individualna občutljivost in odziv na hormonske spremembe se lahko razlikujejo. Če imate težave z anksioznostjo med menopavzo, je pomembno, da poiščete podporo svojega zdravnika, ki vam lahko pomaga pri obvladovanju simptomov in priporoči ustrezne pristope zdravljenja. To lahko vključuje spremembe življenjskega sloga, terapijo ali, v nekaterih primerih, zdravila. Veliko pa lahko za izboljšanje počutja naredijo tudi ženske same.

  • Težave s spanjem: Mnoge ženske doživljajo težave s spanjem med menopavzo. Zmanjšanje ravni estrogena in progesterona lahko povzroči motnje spanja in nespečnost, pogosto prebujanje ponoči, krajši spanec in slabša kakovost spanja.
  • Suhost nožnice: Zmanjšanje ravni estrogena lahko povzroči zmanjšanje vlažnosti in elastičnosti vaginalnih tkiv, kar vodi v suhost nožnice. Posledično se lahko pojavijo simptomi, kot so občutek suhosti, srbenje, pekoč občutek, nelagodje ali celo bolečina med spolnim odnosom. Estrogeni imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega vaginalnega tkiva in vlažnosti. Spodbujajo prekrvavitev v vaginalni sluznici ter spodbujajo izločanje vaginalnih izločkov, ki zagotavljajo vlažnost in mazljivost vaginalnih sten. Prav tako ohranjajo elastičnost in debelino vaginalnih tkiv ter ohranjajo zdravo ravnovesje mikroorganizmov v nožnici, kar pomaga preprečevati okužbe sečil, bakterijske vaginoze in glivične okužbe.
  • Zmanjšan libido: Nekatere ženske lahko opazijo zmanjšanje spolne sle ali izgubo zanimanja za spolne aktivnosti med menopavzo.
  • Težave s koncentracijo in spominom: Hormonske spremembe v menopavzi, zlasti zmanjšanje ravni estrogena, lahko vplivajo na koncentracijo in spomin. Estrogeni imajo vlogo pri delovanju živčnega sistema, vključno s spominom, kognitivnimi funkcijami in koncentracijo.

Nekatere ženske v menopavzi poročajo o težavah s koncentracijo in zmanjšanju spominskih sposobnosti, kot so težave pri iskanju besed, pozabljivost, težave pri osredotočanju in zmedenost. To je lahko posledica kompleksnega učinka estrogena na živčni sistem.

Estrogeni vplivajo na nevrotransmiterje, ki so vključeni v delovanje možganov, vključno z acetilholinom in serotoninom. Pomanjkanje estrogena lahko vpliva na ravnovesje teh nevrotransmiterjev, kar ima lahko negativen vpliv na kognitivne funkcije.

Poleg tega estrogeni vplivajo na prekrvavitev možganov. Zmanjšanje ravni estrogena v menopavzi lahko vpliva na zmanjšanje prekrvavitve možganov in dostopa do hranil in kisika, kar lahko privede do poslabšanja delovanja možganov, vključno s koncentracijo in spominom.

  • Sprememba telesne sestave: Zaradi zmanjšanja ravni estrogena se lahko v menopavzi poveča telesna maščoba, zlasti okoli trebuha, in zmanjša mišična masa. Zmanjšanje ravni estrogena lahko vpliva na upočasnitev metabolizma, kar pomeni, da telo porablja manj energije, kar lahko prispeva k nabiranju odvečnih kilogramov.
  • Spremembe v kosteh: Zmanjšanje estrogena v menopavzi lahko poveča tveganje za osteoporozo, bolezen, ki oslabi kosti in povečuje tveganje za zlome. Estrogen ima vlogo pri ohranjanju zdravih kosti, saj spodbuja procese, ki prispevajo k tvorbi kostnega tkiva in zavira procese, ki povzročajo razgradnjo kosti. Padec ravni estrogena med menopavzo lahko vodi v pospešeno izgubo kostne mase.

Natančen mehanizem, preko katerega estrogen vpliva na kostno gostoto, še ni v celoti razumljen. Vendar pa se zmanjšanje estrogena povezuje s povečano aktivnostjo osteoklastov, celic, ki razgrajujejo kostno tkivo, ter zmanjšano tvorbo osteoblastov, celic, ki tvorijo novo kostno tkivo. To neravnovesje v procesih razgradnje in tvorbe kosti vodi v postopno zmanjšanje kostne mase in povečuje tveganje za osteoporozo, stanje, pri katerem so kosti krhke in nagnjene k zlomom.

Poleg estrogena lahko tudi drugi dejavniki vplivajo na zmanjšanje gostote kosti med menopavzo. To vključuje genetske dejavnike, raven telesne dejavnosti, prehrano, količino vitamina D in kalcija, življenjski slog ter druge hormonske spremembe.

Za zmanjšanje tveganja za osteoporozo in ohranjanje zdravih kosti v menopavzi je pomembno sprejeti ukrepe za ohranjanje kostne mase. To vključuje uravnoteženo prehrano z zadostnim vnosom kalcija in vitamina D, redno telesno vadbo, zdrav način življenja ter v nekaterih primerih tudi uporabo zdravil, ki jih predpiše zdravnik.

Menopavza in CBD 1

Kako si lahko pri težavah v menopavzi pomagamo na naraven način?

Res je, da ima ženska v obdobju menopavze lahko mnogo težav in nevšečnosti, obstaja pa tudi veliko načinov, kako si lahko pomaga.

Seveda je v prvi vrsti pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali ginekologom, da dobite strokovne nasvete in informacije, ki so prilagojene vašemu specifičnemu zdravstvenemu stanju. Dodajamo pa nekaj splošnih naravnih načinov, ki se lahko uporabijo za lajšanje simptomov menopavze:

  1. Pravilna prehrana: Zdrava in uravnotežena prehrana je ključnega pomena. Vključite živila, bogata z vitamini, minerali, antioksidanti in vlakninami v svoj vsakdan.
  2. Fitoterapija: Nekatere rastline in zelišča so znane po svojih blagodejnih učinkih pri lajšanju simptomov menopavze ter ustvarjanju hormonskega ravnovesja. Izvlečki rdeče detelje, korenine maca, črnega cohosha in žajblja, konoplja, soja in laneno seme so nekatere izmed možnosti, ki se lahko uporabljajo za zmanjšanje vročinskih oblivov, nespečnosti in drugih simptomov. Več o teh v nadaljevanju.
  3. Redna telesna aktivnost: Telesna vadba ima številne koristi za zdravje in lahko pomaga pri obvladovanju simptomov menopavze. Redna aerobna vadba, kot je hoja, tek, plavanje ali kolesarjenje, lahko pomaga izboljšati razpoloženje, ohraniti zdravo telesno težo, krepi kosti in mišice ter zmanjša vročinske oblive.
  4. Sprostitvene tehnike: Uporaba sprostitvenih tehnik, kot so globoko dihanje, meditacija, joga, tai chi ali avtogeni trening, lahko pomaga zmanjšati stres, izboljšati spanje in zmanjšati simptome anksioznosti in razdražljivosti.
  5. Dovolj spanja: Zagotovite si dovolj kakovostnega spanja. Ustvarite si rutino pred spanjem, izogibajte se kofeinu in elektronskim napravam pred spanjem ter si ustvarite miren in udoben prostor za spanje.
  6. Pravilno upravljanje telesne temperature: Nosite lahka oblačila iz naravnih materialov, ki omogočajo zračenje, uporabljajte hladne obkladke ali ventilatorje za ohladitev, izogibajte se vročim napitkom in začinjeni hrani, ki lahko povečajo občutljivost na vročino.

Pomembno je razumeti, da se učinkovitost in učinki naravnih metod lahko razlikujejo od osebe do osebe. Prav tako se vedno posvetujte s strokovnjakom, preden začnete uporabljati nove prehranske dodatke, zelišča ali druge naravne izdelke, še posebej, če jemljete kakršna koli zdravila ali imate druge zdravstvene težave.

Kateri naravni pripravki, zelišča se priporočajo pri težavah v menopavzi?

Za lajšanje simptomov v menopavzi se priporočajo naslednji naravni pripravki in zelišča:

Grozdna svetilka ali črni cohosh je eno najbolj proučevanih zelišč za lajšanje simptomov menopavze. Ima estrogenom podobne lastnosti in lahko pomaga pri zmanjšanju vročinskih oblivov, nočnega potenja in razdražljivosti.

Rdeča in črna detelja vsebujeta rastlinske spojine imenovane izoflavoni, ki lahko delujejo kot fitoestrogeni. Ti fitoestrogeni lahko pomagajo uravnavati raven estrogena v telesu in zmanjšajo nekatere simptome menopavze.

Kitajska angelika ali dong quai je kitajsko zelišče, ki se tradicionalno uporablja za lajšanje simptomov menopavze, vključno z vročinskimi oblivi, nespečnostjo in razdražljivostjo. Uravnava hormonsko ravnovesje kot vir fitoestrogenov.

Šentjanževka je zelišče, ki se pogosto uporablja za lajšanje simptomov depresije in tesnobe. Lahko pomaga tudi pri izboljšanju razpoloženja in duševnega zdravja med menopavzo.

Hmelj je zelišče, ki se lahko uporablja tudi kot naravno sredstvo za lajšanje simptomov menopavze. Hmelj vsebuje fitoestrogene, ki so rastlinske spojine, podobne estrogenom, in lahko pomagajo uravnavati raven estrogena v telesu. Pri menopavzi se lahko hmelj uporablja za lajšanje simptomov, kot so vročinski oblivi, nespečnost, anksioznost in razdražljivost.

Soja je eno najbolj znanih rastlinskih virov fitoestrogenov. Vsebuje izoflavone, ki delujejo kot fitoestrogeni. Sojini izdelki, kot so sojino mleko, tofu in sojini dodatki, se pogosto uporabljajo kot prehranska dopolnila za lajšanje simptomov menopavze.

Lanena semena so bogata z lignani, ki so fitoestrogeni. Lahko se uživajo v obliki semen, mlete moke ali olja. Dodajanje lanenih semen v prehrano je lahko koristno pri uravnavanju hormonskega ravnovesja.

Čičerika vsebuje izoflavone in druge fitoestrogene, ki lahko pomagajo uravnavati raven estrogena v telesu. Je tudi odličen vir beljakovin in vlaknin.

Divji jam je rastlina, ki je znana po svoji vsebnosti fitoestrogenov. Uporablja se lahko v obliki prehranskih dopolnil za lajšanje simptomov menopavze.

Žajbelj je zelišče, ki se že dolgo uporablja v tradicionalni medicini za različne zdravstvene težave, vključno s simptomi menopavze. Žajbelj vsebuje fitokemikalije, vključno z estri, flavonoidi in tanini, ki imajo lahko različne učinke na telo. Pomaga lahko zmanjšati intenzivnost in pogostost vročinskih oblivov ter znojenja ter tudi pri uravnavanju razpoloženja, izboljšanju kognitivnih funkcij in lajšanju nespečnosti, ki so pogosti simptomi menopavze.

Svetlinovo olje, pridobljeno iz semena rastline svetlin, je še ena izmed naravnih možnosti, ki se pogosto uporablja kot pomoč pri simptomih menopavze. Svetlinovo olje je bogato z omega-6 maščobnimi kislinami, zlasti gama-linolensko kislino (GLA), ki ima lahko vlogo pri uravnavanju hormonskega ravnovesja. GLA iz svetlinovega olja naj bi imel vlogo pri uravnavanju proizvodnje prostaglandinov, hormonskih snovi, ki vplivajo na številne procese v telesu, vključno z vnetjem, telesno temperaturo in ravnotežjem tekočin.

Rakitovec je zimzelen grm, ki ga pogosto uporabljajo v tradicionalni medicini in se pogosto omenja kot pomoč pri različnih zdravstvenih težavah, vključno s simptomi menopavze. Plodovi rakitovca so bogati z vitamini, minerali, antioksidanti in esencialnimi maščobnimi kislinami. Nekateri viri trdijo, da lahko rakitovec zmanjša intenzivnost in pogostost vročinskih oblivov ter pomaga pri uravnavanju telesne temperature. Rakitovec se uporablja tudi za lajšanje suhosti nožnice, ki je pogost simptom menopavze. Olje rakitovca lahko pomaga vlažiti in negovati vaginalno tkivo ter olajšati nelagodje. Plodovi rakitovca so znani po visoki vsebnosti antioksidantov, kot so vitamini C in E, kar lahko pomaga zaščititi celice pred oksidativnim stresom.

Kompleks vitaminov B so bistveni za normalno delovanje živčnega sistema, presnovo in splošno dobro počutje. Pri menopavzi pa se lahko raven nekaterih vitaminov B zmanjša, kar lahko prispeva k poslabšanju nekaterih simptomov. Vitamin B6 igra pomembno vlogo pri proizvodnji nevrotransmiterjev, ki vplivajo na razpoloženje. Vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7 in B12 sodelujejo pri presnovi hrane in proizvodnji energije. Vitamin B6, B9 (folna kislina) in B12 so pomembni za zdravje možganov in srca.

Vitamin D in kalcij sta pomembna naravna podpora v menopavzi, saj imata ključno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in zmanjševanju tveganja za osteoporozo, ki je ena izmed težav, s katerimi se ženske pogosto srečujejo med menopavzo. Vitamin D je ključen za absorpcijo kalcija in fosforja ter za uravnavanje ravni kalcija v telesu. Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v zmanjšano absorpcijo kalcija, kar lahko privede k oslabljenim kostem in večjemu tveganju za zlome. Med menopavzo, ko se že tako zmanjšuje proizvodnja estrogena, je pomembno, da imajo ženske dovolj vitamina D za ohranjanje močnih kosti.

Vitamin D se lahko sintetizira v telesu s pomočjo sončne svetlobe, vendar je za mnoge ljudi izpostavljenost sončni svetlobi omejena, zlasti v zimskih mesecih ali v regijah z manj sončne svetlobe. Zato je smiselno dodatno uživanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil, da se zagotovi zadostna raven tega vitamina v telesu.

Kalcij je osnovna sestavina kosti, zato je ključen za ohranjanje močnega kostnega tkiva. Med menopavzo, ko se raven estrogena zmanjšuje, se lahko poveča tveganje za izgubo kostne mase in osteoporozo. Uživanje zadostne količine kalcija skozi prehrano lahko pomaga pri ohranjanju zdravih kosti. Dobri viri kalcija v prehrani vključujejo mlečne izdelke, kot so mleko, jogurt in sir, ter druge hrane, kot so listnata zelenjava (npr. brokoli, ohrovt), losos, sardine in mandlji.

Konopljika (Vitex agnus-castus), znana tudi kot navadna konopljika, je zelišče, ki se v tradicionalni medicini uporablja za uravnavanje hormonskega ravnovesja in lajšanje nekaterih simptomov menopavze. Navadna konopljika pri menopavzi lahko pomaga pri lajšanju nihanja razpoloženja in zmanjšanju razdražljivosti, tesnobe in depresije. Zelišče naj bi delovalo na os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (os HPA), ki je ključna za uravnavanje hormonov v telesu. To naj bi pripomoglo k bolj uravnoteženim hormonom in zmanjšanju simptomov, povezanih z nihanjem estrogena in progesterona v menopavzi. Navadna konopljika ima tudi protivnetne lastnosti, zaradi česar je lahko koristna pri lajšanju telesnih simptomov menopavze, kot so bolečine v mišicah in sklepih.

Konoplja je rastlina, ki jo za lajšanje težav, tudi v menopavzi, uporabljamo že tisočletja. Kanabinoidi, na primer CBD, lahko pomagajo pri zmanjšanju pogostosti in intenzivnosti vročinskih oblivov, pomaga pri upravljanju anksioznosti in stresa s svojimi pomirjevalnimi učinki ter na splošno za dobro počutje in spanje. O uporabi konoplje in kanabinoidov za lajšanje težav v menopavzi več v nadaljevanju.

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra) je zelišče, ki se v tradicionalni medicini uporablja pri vnetju slepiča, zaprtju, vnetju prebavnega in urogenitalnega trakta, pa tudi za spodbujanje menstruacije in tvorbo mleka. Pripravke iz sladkega korena tradicionalno uporabljajo še za zdravljenje uroloških, jetrnih in žolčnih boleznih, pri težavah s hemoroidi in zastrupitvah s hrano. Sladki koren od nekdaj slovi kot odličen afrodiziak, običajna pa je bila tudi zunanja uporaba pri kožnih boleznih (proti alergijskim in vnetnim reakcijam na koži). Pripravki iz sladkega korena so učinkoviti pri zdravljenju želodčnih razjed in pri lajšanju izkašljevanja goste sluzi. Prav tako deluje protivnetno, protivirusno in protimikrobno. Ima blago estrogensko delovanje in je podpora nadledvični žlezi.

Pri vseh naravnih oblikah pomoči je pomembno, da se pred izbiro posvetujete s strokovnjakom, da se seznanite s potencialnimi tveganji, interakcijami z zdravili in morebitnimi kontraindikacijami. Izberite preverjene in kakovostne izdelke, pridobljene iz ekoloških virov brez neželenih primesi ter narejene po najvišjih standardih in z ustrezno certifikacijo. Spremljajte svoje stanje in odziv telesa na naravne učinkovine

Konoplja kot naravna pomoč v menopavzi

V zadnjem času je veliko govora tudi o pozitivnih učinkih konopljinih oziroma CBD kapljic ob simptomih menopavze. Vse večje je število zadovoljnih uporabnic, o učinkovitosti CBD-ja za težave, ki se pogosto kažejo v obdobju menopavze, pa priča tudi vedno več študij in raziskav.

Vedno več raziskav in študij dokazuje, da lahko CBD (kanabidiol) in CBG (kanabigerol), dva od mnogih kanabinoidov, prisotnih v rastlini konoplje, pomagata pri simptomih menopavze na več načinov.

CBD in CBG delujeta tako, da se vežeta na receptorje endokanabinoidnega sistema našega telesa, ki je odgovoren za uravnavanje različnih fizioloških procesov, vključno s spanjem, temperaturo, spominom, apetitom, hormonskim ravnovesjem, reprodukcijo, uravnavanjem bolečine in vnetji. Lahko rečemo, da je endokanabinoidni sistem naš prvi obrambni mehanizem, ki nas opominja na neravnovesje v telesu. Več o endokanabinoidnem sistemu si lahko preberete v našem članku na tej povezavi https://darilonarave.si/blog/vagusni-zivec-konoplja-kako-delujeta-skupaj

Tako CBD kot CBG lahko vplivata na receptorje v endokanabinoidnem sistemu in pomagata ohranjati naše telo v homeostazi tudi v obdobju menopavze.

CBD in CBG imata preko vpliva na ravnovesje nevrotransmiterjev (serotonin, anandamid) pomirjevalne in anksiolitične lastnosti, kar lahko pomaga zmanjšati tesnobo in stres ter pomiriti živčni sistem. To lahko prispeva k zmanjšanju občutkov tesnobe in pomaga pri obvladovanju stresnih situacij.

CBD deluje na več različnih receptorjev v telesu, tako na kanabinoidne kot nekanabinoidne. Lahko se veže na kanabinoidne CB1 receptorje, ki se nahajajo predvsem v centralnem živčnem sistemu. Z interakcijo s temi receptorji lahko CBD modulira delovanje nevrotransmiterjev, kot je serotonin, ki je povezan z regulacijo razpoloženja in anksioznosti.

CBD se lahko veže tudi na serotoninski receptor 5-HT1A, ki je povezan z uravnavanjem razpoloženja in anksioznosti. S stimulacijo tega receptorja lahko CBD prispeva k zmanjšanju anksioznih simptomov.

CBD lahko vpliva tudi na GABA receptorje, ki so ključni pri uravnavanju anksioznosti in pomirjanju živčnega sistema. Z interakcijo s temi receptorji lahko CBD spodbuja sproščanje GABA, kar lahko prispeva k zmanjšanju tesnobe.

Konoplja oziroma kanabinoidi imajo izredno pomembo vlogo tudi pri zdravju kosti, ki je v menopavzi pri mnogih ženskah zelo krhko. Zelo zanimiva študija je bila opravljena v Izraelu, kjer so ugotovili, da je na kosteh ravno tako veliko kanabinoidnih receptorjev kot na možganih. Zdravje kosti je eden od prvih znakov, da endokanabinoidni sistem ne deluje pravilno. Pokažejo se v obliki zgodnje osteoporoze, v počasnem cenjenju kosti.

Za zdrave kosti potrebujemo zdrav endokanabinoidni sistem. Če hočemo svoj endokanabinoidni sistem podpreti, moramo poleg zdravih življenjskih navad poskrbeti za zdravo črevesno floro z dodajanjem probiotikov in vlaknin, poskrbeti moramo, da ima naše telo dovolj omega 3 maščobnih kislin, ki jih dobimo preko hladno stiskanih olj ali semen, saj so le te gradniki endokanabinoidov. Smiselno pa je podpreti endokanabinoidni sistem tudi z dodajanjem fitokanabinoidov, ki jih najdemo v konoplji. Naš endokanabinoidni sistem bo tako močan in bo tudi v času menopavze manj možnosti za nastanek težav s kostmi.

Poleg tega pa CBD deluje tudi na druge sisteme v telesu. CBD deluje celostno, uravnava biokemijsko homeostazo v našem telesu. Telesu pomaga vzdrževati homeostazo v primerih, ko se samo bori s hormonskimi spremembami, poškodbo, boleznijo ali stresom. V primeru hujših težav pa se seveda vedno obrnemo na zdravnika in uporabljamo CBD kot podporno terapijo k terapiji, ki jo predpiše zdravnik. Pri tem bodimo pozorni na morebitno interakcijo med zdravili in konopljo in naj med zaužitjem zdravil in konopljinih pripravkov preteče vsaj dve uri.

Tako kot je vsaka ženska drugačna, se tudi simptomi in jakost simptomov menopavze med ženskami razlikujejo. Ravno tako pa je individualen tudi odziv telesa na učinke naravnih metod. Zato poslušajmo svoje telo, opazujmo, kako se odziva in prilagodimo svoje življenjske navade.

VIRI:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001217/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7340702/

Cannabidiol in Anxiety and Sleep: A Large Case Series - PMC (nih.gov)

https://www.mayoclinic.org/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35917529/

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userstorecartcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram