Poznavanje pridelave in predelave konopljinih izvlečkov nam pomaga pri izbiri pravega izdelka.

Uporaba konoplje narašča, zaradi številnih informacij so uporabniki zbegani in prepuščeni samemu sebi.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so izraelski kemiki prvi raziskali delovanje kanabinoidov pri ljudeh. Ugotovili so, da so prisotni v vsaki celici in imajo zelo pomembno vlogo. Signalizirajo, kako in na kakšen način se mora odzivati telo, da je v ravnovesju in da procesi potekajo tako, kot je potrebno. Telo samo proizvaja lastne kanabinoide, tako imenovane endokanabinoide.  Ko telo zboli in pride do pomanjkanja teh snovi jih je potrebno nadomestiti z zunanjimi viri. Najboljša pomoč so fitokanabinoidi, katerih je največ v konoplji, ameriškem slamniku itd.. in veljajo za najboljši nadomestek kanabinoidov, ki jih potrebuje telo, da si opomore. Pri tem je pomembno, da gre za cel spekter snovi (terpeni, flavonoidi in številne oblike kanabinoidov), ki imajo dober sinergijski učinek na telo. Obstajajo pa tudi standardizirani sintetični kanabinoidi, ki so močni koncentrati kanabinoida v obliki kristalov z enako kemično sestavo in jih izdelujejo v laboratorijih.

Medtem, ko je vedno več strokovno podprtih dokazov o pozitivnih učinkih konoplje na človekovo telo in njegovo počutje je zakonodaja na tem področju še precej nedorečena. Informacij je nešteto Izdelkov na trgu je vedno več in beseda konoplja že dovolj, da marsikoga prepriča v skoraj čudežno moč vseh izdelkov.

Pa je temu res tako in ali lahko uporabniki verjamemo vsaki trditvi? Veliko nerazumevanja bi lahko rešili z boljšim poznavanjem, če bi porabnik vedel, kakšne tehnološke postopke uporabljajo.  ali povprašal izdelovalca o načinu pridelave, predelave in priprave konopljinih sestavin v izdelku. Izkušnje sicer kažejo, da je vsako telo individium in da tisto, kar je nekomu v pomoč pri določeni tegobi, drugemu ne lajša  teh težav. Kljub temu pa ni potrebe, da bi v telo vnašali snovi, ki so dokazljivo škodljive na dolgi rok ali pa imajo številne stranske učinke. Zato v nadaljevanju predstavljamo nekaj informacij, o tem na kaj moramo biti pazljivi pri izbiri pripravkov iz konoplje.

 

Pridelava konoplje

Pomembno je, na kakšni zemlji in na kakšen način je rastla. Do nedavnega je veljalo, da industrijsko konopljo sejejo na prostem in da je že sama rastlina zagotovilo, da je njena pridelava neoporečna. Konopljo so začeli saditi in gojiti v notranjih prostorih z dodajanjem mineralnih gnojil in uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Industrijska konoplja velja za rastlino, ki s svojim koreninskim sistemom črpa številne elemente, ki so prisotni v okolju. Tako se uporablja tudi za čiščenje zemlje, ki je onesnažena s težkimi kovinami, pesticidi, mineralnimi gnojili itd. Takšen pridelek se ne sme uporabljati za izdelavo živil, prehranskih dodatkov ali kozmetike. Najbolj primerna je torej rastlina, ki je pridelana na ekološki način, na zemljišču s certifikatom.

 

Tomaž Toni

-

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja