Konopljina semena so superživilo
Konopljina semena pridobivamo iz konoplje vrste Canabis Sativa. Seme ima blag okus po oreščkih.
Vsebujejo več kot 30% maščobe in so bogata z dvema esencialnima masščobnima kislinama (omega-6 in omega-3 v idelanem razmerju 3:1).
Konopljina semena so odličen vir vitamina E, kalija, natrija, magnezija, žvepla, kalcija, železa in cinka. Je tudi vir beljakovin, saj jih je v semenu od 16-18%.
Če uživate neoluščena konopljina semena, v telo vnašate tudi netopne vlaknine, pomembne za pravilno delovanje črevesja.
Hranite oluščena konopljina semena v hladilniku
Luščina seme brani pred svetlobo in mikrobi. Na tak način se v suhem prostoru ohrani več let. V kolikor pa luščino odstranimo, jedrce izpostavimo oksidativnim procesom. Po domače povedano: postane žarko.
Žarkost se pojavi hitreje, če je seme na sobni temperaturi. Hranite zato oluščeno konopljino seme v zavarovani embalaži v hladilniku. Na način lahko podaljšate semenu obstojnost ter podaljšate uporabnost.
Konopljino olje je zelo zdravo živilo
Olje pridobljeno iz konopljinih semen so na Kitajskem uporabljali že vsaj 3000 let nazaj. Poleg omega 3, vsebuje izjemno dragoceno gama-linolensko kislino, ki spada med omega-3 esencialne maščobe.
Konopljino mleko je hitro pripravljeno
Rastlinska mleka so nadomestilo za tiste, ki ne prebavljate laktoze v živalskem mleku. Morda pa je vaša odločitev, da boste uživali le rastlinska mleka. Poskusite jih pripravljati sproti. Ker ne vsebujejo konzervansov in niso pasterizirana, so doma pripravljena mleka dobra le do 3 dni, če jih hranite v hladilniku.
Konopljino mleko – Priprava je hitra in enostavna.
Potrebujete:
- Navedene sestavine
- Mikser
- Cedilo
- Gazo
- Steklenico s pokrovčkom
Sestavine:
- ½ skodelice oluščenih konopljinih semen
- 3-4 skodelice vode (uporabite manj za bolj kremasto mleko)
- Ščepec soli
- Po želji: 1 datelj ali žlico javorjevega sirupa
- Po želji: vanilja, kakav v prahu, ali sveže jagode
Priprava:
- Konopljina semena, vodo, sol in ostale sestavine po želji stresite v mešalnik. Miksajte vsaj 1 minuto oz. da je mešanica gladka.
- Preverite ali vam okus ustreza, sicer dopolnite s katero od sestavin.
- Pustite stati cca. 10 minut, da se mleko ‘posede’.
- V cedilo položite gostejšo čisto gazo in precedite mleko v steklenico z zamaškom. Gazo z gosto sestavino dobro ožmite.
- Konopljino mleko hranite v hladilniku do 3 dni.
Konopljino mleko nekaj posebnega