Konopljina semena pridobivamo iz konoplje vrste Canabis Sativa. Seme ima blag okus po oreščkih.
Vsebujejo več kot 30% maščobe in so bogata z dvema esencialnima masščobnima kislinama (omega-6 in omega-3 v idelanem razmerju 3:1).
Prav tako so odličen vir vitamina E, kalija, natrija, magnezija, žvepla, kalcija, železa in cinka. Je tudi vir beljakovin, saj jih je v semenu od 16-18%.
Če uživate neoluščena konopljina semena, v telo vnašate tudi netopne vlaknine, pomembne za pravilno delovanje črevesja.
Luščina seme brani pred svetlobo in mikrobi. Na tak način se v suhem prostoru ohrani več let. V kolikor pa luščino odstranimo, jedrce izpostavimo oksidativnim procesom. Po domače povedano: postane žarko.
Žarkost se pojavi hitreje, če je seme na sobni temperaturi. Hranite zato oluščeno konopljino seme v zavarovani embalaži v hladilniku. Na način lahko podaljšate semenu obstojnost ter podaljšate uporabnost.
Olje pridobljeno iz konopljinih semen so na Kitajskem uporabljali že vsaj 3000 let nazaj. Poleg omega 3, vsebuje izjemno dragoceno gama-linolensko kislino, ki spada med omega-3 esencialne maščobe.
Rastlinska mleka so nadomestilo za tiste, ki ne prebavljate laktoze v živalskem mleku. Morda pa je vaša odločitev, da boste uživali le rastlinska mleka. Poskusite jih pripravljati sproti. Ker ne vsebujejo konzervansov in niso pasterizirana, so doma pripravljena mleka dobra le do 3 dni, če jih hranite v hladilniku.
Potrebujete:
Konopljino mleko je res nekaj posebnega in edinstvenega. Preveri še naše druge zanimive recepte z konopljo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti.