Dobra polivka za palačinke ali sladek preliv za kupe -konopljin sirup

Poletje

Poleti imamo pri nas radi sadne in sladoledne kupe. Najpogosteje uporabimo sezonsko sadje: breskve, maline, borovnice, jagode,… + banano. Sadje zrežemo na manjše kose, zmešamo, dodamo malo vode in damo v hladilnik počivat za pol ure.

Včasih je sadje bolj kislo ali nam zmanjka banan. Takrat prelijemo kupo s konopljinim sirupom.

Zima

Pozimi radi pečemo palačinke. Včasih maso zmešamo z navadnim, drugič z riževim mlekom. Včasih je jajce dovolj, drugič pa dodamo malo sode bikarbone, da so bolj rahle. Lotimo se tudi ‘frtalje’, to so primorske palačinke.

Nekaterim je ljubše palačinke premazati z marmelado, nekateri imajo radi lešnikov namaz. Kdaj pa prelijemo palačinke s konopljinim sirupom in par kapljicami limone.

RECEPT:

PRIPRAVA:

V lonček damo velik ščep konopljinega čaja in ga prelijemo z vročo vodo. Premešamo in pustimo namakati 3-5 minut. Precedimo. Čaj postavimo na štedilnik, temperatura kuhalne plošče naj bo nekje na sredini. V vodo počasi stresamo sladkor in mešamo. Sladkor dodajamo toliko časa, da se še topi. Ko opazimo, da se ne topi več, prenehamo.

Sirup pustimo, da se ohladi. Nalijemo ga v stekleničko ter hranimo v hladilniku do 3 dni.

sirup konopljin

 

-