Konopljin kruh - Vnesite v vašo prehrano več vlaknin
V kolikor bi v vaš bel hlebec želeli vnesti več vlaknin, del bele moke zamenjajte s konopljino moko ali konopljinimi beljakovinami. Kot najbrž veste, bela moka vsebuje zelo malo vlaknin, ki pa so nujno potrebne za dobro delovanje naše prebave. Konopljine beljakovine vsebujejo delež vlaknin, hkrati pa v vaš obrok vnesete dodatne beljakovine. Te potrebujemo za normalno delovanje mišičevja, živčevja in organov, saj so gradniki naših celic. Konopljine beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline, zato se jih še posebej priporoča za uživanje. Če želite lahko konopljinemu kruhu dodate tudi CBD ali CBG kapljice.
Recept za konopljin kruh:
- 50 g konopljine moke ali konopljinih beljakovin
- 700 g bele moke
- 1 dcl olja ali kokosove maščobe
- 25 g kvasa
- 3 žličke soli
- cca. 4 dcl mlačne vode
- 0,5 dcl mlačnega mleka za pripravo kvasa
- 2 čajni žlički sladkorja za pripravo kvasa
Konopljin kruh priprava:
- Pripravite kvas iz mlačnega mleka v katerem raztopite kvas, sladkor ter 2 žlici moke. Premešajte in pustite, da se rahlo dvigne.
- v skledo vsujte moki ter ju dobro premešajte.
- V sredini moke naredite luknjico ter vanjo zlijte dvignjen kvasec.
- Premešajte ga z moko.
- Dodajte sol in vodo v katero ste dali olje.
- Dobro pregnetite.
- Pustite na toplem, da se testo dvigne, nato ga zgnetite.
- Oblikujte hlebček in ga zvrnite na pekač s peki papirjem. Testo naj vzhaja.
- 3 krat zarežite v dvignjen hlebček in premažite z mlačno vodo.
- Pečico segrejte na 185 stopinj Celzija. Testo dajte za 45-60 minut v toplo pečico.
Konoplja v prehrani