Veliko ljudi radi pred spanjem zaužijejo topel čajni napitek. Če uporabimo konopljine vršičke ali liste nas ta čaj pomirja in tako ugodno pripravi na spanec.
Konoplja izvira iz Azije, njene dobre vplive na človekovo zdravje pa so na kitajskem zapisali že pred tremi tisočletji. Konopljin čaj ne vsebuje kofeina, zato tudi nima diuretičnega učinka. Sestavine v čaju nas bodo ponesle v miren in prijeten spanec. Priporočljivo ga je kombinirati s CBD kapljicami, ki jih večina ljudi dobro prenese, če jih kane pod jezik pred spanjem.
Rastline konoplje ima v svoji rasti več faz. Pri tem mislimo na različne vrste uporabnosti skozi razvoj rastline od setve do žetve.
Velikega pomena ima zemlja, na kateri konopljine rastline rasejo, saj je konoplja izjemna 'čistilka' zemlje. Kar pa ni ugodno za nas, ki jo uživamo. Konoplja dokazano vleče iz zemlje težke kovine, zato jo na obremenjenih področjih (npr. v Celjski kotlini ) želijo uporabiti za razbremenitev zemljišč, ki so bila onesnažena zaradi industrije. Uživajmo ekološki, ročno nabran konopljin čaj, ki ima tudi najboljši okus.
V prvem delu rasti je konoplja zelena in njeno steblo in listi so mehki. V tem času trgamo liste in jih dodajamo v smutije. Rastlina vsebuje kar precej klorofila, zato bodo naši smutiji travno zelene barve. Klorofil vsebuje veliko magnezija, ki je hrana našim mišicam.
V drugi fazi steblo rastline že pridobi močnejša vlakna in ga skoraj ne moremo več pretrgati. Takrat se na vršičkih in listih že začne tvoriti mastna kristalna snov, konopljina smola. Rastlina ima tudi izrazitejši vonj. Ko liste in vršičke nabiramo, imamo prste črne od smole.
To je idealen čas, da si naberemo svojo zalogo čaja. Priporočamo predvsem nabiranje vršičkov, saj je na njih več smole.
Čaj lahko pripravimo tudi iz svežih rastlin. Sušimo ga v polsenci do takrat, ko je vršiček toliko suh, da ga brez težav prelomimo. Med sušenjem rastline večkrat obrnemo ali premešamo. Hitreje jih bomo posušili na plastični mreži v tankih slojih.
Zadnja faza rasti konopljine rastline ni več ugodna za nabiranje čaja. Rastlina postane suha in listi ne vsebujejo več učinkovin, primernih za čaj. Na listih in vršičkih je opaziti več konopljine smole. Dozorelo pa je seme, zato je to čas žetve.
Terpeni, flavonoidi ter kanabinoidi, ki so prisotni v konopljinem čaju učinkujejo ugodno za človeka. Čaj se hitro absorbira v telo, vendar se sestavine počasi sproščajo, zato pričakujmo sprostitev čez približno eno uro.
Vse sestavine niso topne v vodi, predvsem mislimo na kanabinoide. V kolikor čaju med pripravo dodamo maščobo, pa se v našem čaju raztopijo tudi kanabinoidi. Prav ti imajo skupaj z drugimi snovmi močne učinke za zdravje, zato jih je priporočljivo uživati. Dodamo lahko malo rastlinskega mleka, malo kokosove maščobe ali surovega masla. Preizkusite kateri okus vam najbolje ustreza.
Na spletu so najrazličnejši recepti za pripravo. Razlikujejo se predvsem v času namakanja rastline v vroči vodi. Mi priporočamo krajše namakanje, saj se v tem času izločijo vse učinkovine, okus čaja pa je boljši.
Sestavine za eno skodelico:
Priprava:
Zavrite vodo. V posodo stresite konopljin čaj in ga prelijte z vročo vodo. Dodajte še maščobo. Namakajte od 3- 5 minut in precedite v skodelico.
Za objavo komentarja se morate prijaviti.