Če ste vegetarijanci ali vegani najbrž konopljine beljakovine (konopljini proteini) dobro poznate. Vsekakor so bio konopljine beljakovine dobra izbira tudi za vse ostale. Njihova uporaba je enostavna, sestava pa izjemno bogata. Vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje za gradnjo mišic in organov v telesu.
Bio konopljine beljakovine vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin (EA). Nekatere študije sicer dokazujejo, da naj bi vsebovale malo EA lizin, medtem ko druge trdijo, da ni bolj primernih beljakovin, pridobljenih iz rastlin kot so bio konopljini proteini. Res je, da obstajajo bolj ali manj prečiščene oblike le teh. Nekatere vsebujejo več vlaknin, zato se delež proteinov zmanjša.
Veliko beljakovin potrebujejo športniki, starejši ljudje ter otroci. Redno jih tudi ostali moramo vnašati v našo vsakdanjo prehrano.
Rastlinske beljakovine so težje prebavljive kot živalske, vendar so raziskave pokazale, da so bio konopljine beljakovine 98-99% prebavljive. To pomeni, da jih naše telo v taki meri uporabi za svoje potrebe.
Bio konopljinim beljakovinam toplotno segrevanje slabša prebavljivost, zato poiščite bio konopljine proteine narejene po hladnem stiskanju olja.
V podjetju Darilo narave proizvajamo bio konopljine beljakovine iz lastnega ekološkega semena konoplje. Iz semena najprej iztisnemo olje, ki je ravno tako odlično super živilo. Nato ostanek (brikete ) meljemo v mlinu, kjer odstranimo del vlaknin. Te vlaknine so strte lupine semena, ki so netopne oblike vlaknin in tudi pomembne za dobro prebavo.
S sejanjem tako pridobimo več proteinov, vendar del vlaknin ohranimo.
Ker bio konopljini proteini vsebujejo tudi manjši delež olja, se priporoča, da jih hranite na temnem in hladnem mestu. Olje vsebuje veliko nenasičenih maščob, ki so zelo občutljive na temperaturo in svetlobo. Če želimo ta kvalitetna olja ohraniti, je bolje da jih ustrezno hranimo.
Vlaknine so nujno potrebne za dobro delovanje črevesja. Pomanjkanje vlaknin v prehrani lahko privede do različnih bolezni kot sta sladkorna bolezen, rak na črevesju. Na dan bi morale ženske zaužiti 25 g vlaknin, moški pa 38g, vendar študije kažejo, da priporočila izpolnjuje le 5 % odraslih.
Za doseganje uravnovešene prehrane lahko dodajamo svojim jedem bio konopljine beljakovine, ki vsebujejo delež vlaknin.
Kot primerjavo naj navedemo druge rastlinske vire beljakovin kot so soja, grah in riž, ki vsebujejo zelo malo vlaknin.
Bio konopljine beljakovine dodajajte vaši prehrani in počutili se boste dlje časa siti.
Najlažji način uporabe je dodajanje proteinov v smutije, napitke in muslije. Četudi so vam bio konopljine beljakovine nove, jih lahko na tak način prijetno pričenete uporabljati. Le dodajte 1 žlico proteinov v vašo najljubšo mešanico sadja in kosmičev.
Recept za super zajtrk
Začnite dan siti in polni energije.
Priprava:
Sestavine zmiksajte. Smuti vlijte v kozarec in mu dodajte nekaj narezanega svežega sadja. Spijte počasi in z užitkom. 😊
Smuti z arašidovim maslom
Priprava:
Sestavine dobro zmiksajte. Spijte ter z nasmehom začnite svoj dan.
Če imate raje topel kot hladen zajtrk, si pripravite skuhano proseno kašo ali kuhane ovsene kosmiče. Kaši dodajte bio konopljine beljakovine, med in cimet. Zagotovo boste dovolj dolgo nahranjeni.
Priprava:
Kosmiče ali kašo skuhajte na mleku. Medtem mešajte. Prosena kaša se kuha dlje, medtem ko so kosmiči kuhani v 5 minutah. Dodajte bio konopljine beljakovine, kakav ter okrasite z navedenimi sestavinami.
Beljakovine lahko mirno uživate tudi zvečer. Ali pa kadarkoli….
Palačinke - sestavine:
Paradižnikova omaka in ostale sestavine:
Priprava:
Z bio konopljinimi proteini lahko izboljšate vaše sladice ter jim povečate hranilno vrednost, brez da bi bistveno povečali število kalorij.
Mafini- sestavine:
Karamelna polivka-sestavine:
Priprava:
Karamelna omaka- priprava:
Da se izognete lakoti na poti ali v službi, si lahko doma pripravite slastne beljakovinske ploščice.
Priprava:
Sestavine stresite v mešalnik/sekljalnik ter mešajte dokler se ne oblikuje krogla. Stresite na peki papir ter sploščite v ploščo. Ohladite v hladilniku, preden narežete na ploščice. Vsako ploščico zavijte v peki papir ali celofan. Vrh obrazca
Vir receptov:
Za objavo komentarja se morate prijaviti.