Če ste vegetarijanci ali vegani najbrž konopljine beljakovine (konopljini proteini) dobro poznate. Vsekakor so bio konopljine beljakovine dobra izbira tudi za vse ostale. Njihova uporaba je enostavna, sestava pa izjemno bogata. Vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje za gradnjo mišic in organov v telesu.

Najboljša beljakovinska superhrana- bio konopljini proteini

Bio konopljine beljakovine vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin (EA). Nekatere študije sicer dokazujejo, da naj bi vsebovale malo EA lizin, medtem ko druge trdijo, da ni bolj primernih beljakovin, pridobljenih iz rastlin kot so bio konopljini proteini. Res je, da obstajajo bolj ali manj prečiščene oblike le teh. Nekatere vsebujejo več vlaknin, zato se delež proteinov zmanjša.

Veliko beljakovin potrebujejo športniki, starejši ljudje ter otroci. Redno jih tudi ostali moramo vnašati v našo vsakdanjo prehrano.

Rastlinske beljakovine so težje prebavljive kot živalske, vendar so raziskave pokazale, da so bio konopljine beljakovine 98-99% prebavljive. To pomeni, da jih naše telo v taki meri uporabi za svoje potrebe.

Bio konopljinim beljakovinam toplotno segrevanje slabša prebavljivost, zato poiščite bio konopljine proteine narejene po hladnem stiskanju olja.

Bio konopljini proteini – način pridobivanja

V podjetju Darilo narave proizvajamo bio konopljine beljakovine iz lastnega ekološkega semena konoplje. Iz semena najprej iztisnemo olje, ki je ravno tako odlično super živilo. Nato ostanek (brikete ) meljemo v mlinu, kjer odstranimo del vlaknin. Te vlaknine so strte lupine semena, ki so netopne oblike vlaknin in tudi pomembne za dobro prebavo.

S sejanjem tako pridobimo več proteinov, vendar del vlaknin ohranimo.

Ker bio konopljini proteini vsebujejo tudi manjši delež olja, se priporoča, da jih hranite na temnem in hladnem mestu. Olje vsebuje veliko nenasičenih maščob, ki so zelo občutljive na temperaturo in svetlobo. Če želimo ta kvalitetna olja ohraniti, je bolje da jih ustrezno hranimo.

 

Bio konopljine beljakovine so odličen vir vlaknin

Vlaknine so nujno potrebne za dobro delovanje črevesja. Pomanjkanje vlaknin v prehrani lahko privede do različnih bolezni kot sta sladkorna bolezen, rak na črevesju. Na dan bi morale ženske zaužiti 25 g vlaknin, moški pa 38g, vendar študije kažejo, da priporočila izpolnjuje le 5 % odraslih.

Za doseganje uravnovešene prehrane lahko dodajamo svojim jedem bio konopljine beljakovine, ki vsebujejo delež vlaknin.

Kot primerjavo naj navedemo druge rastlinske vire beljakovin kot so soja, grah in riž, ki vsebujejo zelo malo vlaknin.

Bio konopljine beljakovine dodajajte vaši prehrani in počutili se boste dlje časa siti.

  1. Bio konopljine beljakovine v napitkih

Najlažji način uporabe je dodajanje proteinov v smutije, napitke in muslije. Četudi so vam bio konopljine beljakovine nove, jih lahko na tak način prijetno pričenete uporabljati. Le dodajte 1 žlico proteinov v vašo najljubšo mešanico sadja in kosmičev.

Recept za super zajtrk

Začnite dan siti in polni energije.

  • 1 žlica konopljinih oluščenih semen
  • malo vanilije
  • 1/2 banane
  • 60g acai jagode (zamrznjene ali sveže)
  • 60g borovnic
  • 60g jagod (ali drugih gozdnih sadežev)
  • 125ml mleka- rastlinskega ali kravjega
  • kosmiči ali granola
  • 1 žlica bio konopljine beljakovine (konopljini proteini) v prahu

Priprava:

Sestavine zmiksajte. Smuti vlijte v kozarec in mu dodajte nekaj narezanega svežega sadja. Spijte počasi in z užitkom. 😊

Smuti z arašidovim maslom

Na sliki je prikazan konopljin smoothie narejen z Bio konopljinimi proteini.

Priprava:

Sestavine dobro zmiksajte. Spijte ter z nasmehom začnite svoj dan.

  1. Konopljini proteini kot dodatek h kašam

Če imate raje topel kot hladen zajtrk, si pripravite skuhano proseno kašo ali kuhane ovsene kosmiče. Kaši dodajte bio konopljine beljakovine, med in cimet. Zagotovo boste dovolj dolgo nahranjeni.

Slika prikazuje odličen začetek dneva z zajtrkom, kosmiči in konopljini proteini.

  • 55g ovsenih kosmičev ali prosene kaše
  • 1 žlico bio konopljine beljakovine (konopljini proteini)
  • 250ml mleka
  • 1 žličko kakava
  • Okrasite z: 1/2 narezane banane, naribana črna čokolada, 1 žlica kvalitetnih oluščenih konopljinih semen ali drugih oreščkov

Priprava:

Kosmiče ali kašo skuhajte na mleku. Medtem mešajte. Prosena kaša se kuha dlje, medtem ko so kosmiči kuhani v 5 minutah. Dodajte bio konopljine beljakovine, kakav ter okrasite z navedenimi sestavinami.

  1. Bio konopljine beljakovine v palačinkah

Beljakovine lahko mirno uživate tudi zvečer. Ali pa kadarkoli….

Slika prikazuje peko manjših palačink, z konopljinimi beljakovinami.

Palačinke – sestavine:

Paradižnikova omaka in ostale sestavine:

  • 200g olivnega olja
  • 200g češnjevih paradižnikov
  • 1⁄2 skodelice oluščenih konopljinih semen
  • Sok 1 limone
  • 1 žlička paprike
  • 1⁄2 žličke čilija (če želite bolj pekoče)
  • 1⁄2 žličke soli
  • 1 avokado, narezan

Priprava:

  • Segrejte pečico na 180 st. Celzija. Ajdovo moko zmešajte z vodo, solite in pustite stati 30 minut.
  • Paradižnike dajte na pekač, solite in jih pokapajte z oljčnim oljem ter jih dajte v vročo pečico. Pecite dokler ne karamelizirajo, cca. 20 minut
  • Segrejte ponev, premažite z malo oljčnega olja ter na hitro popražite konopljina semena cca. 1 minuto na vročem olju. Stresite jih v posodico.
  • K začeti masi za palačinke dodajte še vse ostale sestavine ter dobro premešajte.
  • Ko so paradižniki dovolj pečeni, jih stresite v mikser, dodajte papriko, čili in sol. Zmiksajte v gladko rdečo omako.
  • Zajemite maso za palačinke ter oblikujte majhne palačinke. Popecite tako na eni kot na drugi strani, vsaj 2 minuti.
  • Palačinke razporedite na krožnik, zraven narežite avokado ter polijte z limoninim sokom. Prelijte s paradižnikovo omako, potresite s popraženimi konopljinimi semeni ter dodajte še kak list sveže solate, če jo imate.
  • Dober tek 😊
  1. Bio konopljine beljakovine v mafinih

Z bio konopljinimi proteini lahko izboljšate vaše sladice ter jim povečate hranilno vrednost, brez da bi bistveno povečali število kalorij.

Mafini- sestavine:

  • 75ml konopljinega mleka
  • 125ml vrele vode
  • 1 čajna vrečka črnega čaja
  • 175g mandljev brez kosti
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički lanenih semen
  • 70g masla
  • 40g rjavega sladkorja
  • 2 žlički črne melase
  • 140g polnovredne moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 2 žlički bio konopljine beljakovine (konopljini proteini)
  • ¼ žličke mešanih začimb
  • ½ žličke cimeta
  • sol
  • 1 žlička limoninega soka

Karamelna polivka-sestavine:

  • 230ml lahkega kokosovega mleka
  • 100g rjavega sladkorja
  • ½ žličke melase
  • 1 žlička masla
  • Sol

Priprava:

  • Mleko segrejte. Vrečko črnega čaja namočite v 125 ml vrele vode. Dateljne stresite v posodo ter jih prelijte s čajem, mlekom ter dodajte sodo bikarbono. Namakajte 20 minut, da se zmehčajo.
  • Lanena semena zmeljite v kavnem mlinčku ter jim dodajte 5 žlic vrele vode. Dobro premešajte ter postavite na stran.
  • V veliki posodi maslo zmečkate do mehkega s sladkorjem in melaso. V drugi posodi zmešajte posebej suhe sestavine (moko, pecilni prašek, bio konopljine beljakovine, mešanico začimb, cimet in sol)
  • Po 20 minutah so vaši dateljni zmehčani. Z vilico ali mešalnikom jih pretlačite do gladkega.
  • V posodo z maslom dodajte datljevo zmes, limonin sok ter laneno seme ter dobro zmiksajte. Dodajte 1/3 suhe zmesi, premešajte, dodajte 1/3 in premešajte, dodajte še 1/3 in premešajte. Mešajte narahlo.
  • Modelčke za mafine namastite ali vložite papirnate modelčke.
  • Vlijte maso v modelčke ter pecite pri 170 stopinj Celzija 25-30 minut. Če želite mehko notranjo sredico, pustite pečene mafine v pekaču, dokler jih ne postrežete.

Karamelna omaka- priprava:

  • V posodi za kuhanje zmešajte kokosovo mleko, sladkor, sol in melaso. Premešajte ter kuhajte na rahlem ognju dokler se zmes ne zgosti. Ne odstavite s toplote do serviranja.
  • Preden servirate, mafine prelijte s karamelno omako.
  • Postrezite z vaniljevim sladoledom 😊
  1. Bio konopljine beljakovine v beljakovinskih ploščicah

Da se izognete lakoti na poti ali v službi, si lahko doma pripravite slastne beljakovinske ploščice.

Priprava:
Sestavine stresite v mešalnik/sekljalnik ter mešajte dokler se ne oblikuje krogla. Stresite na peki papir ter sploščite v ploščo. Ohladite v hladilniku, preden narežete na ploščice. Vsako ploščico zavijte v peki papir ali celofan. Vrh obrazca

Vir receptov:

9,00 
16,90 
Darilo NaravePrijavite se na naše e-novice

S prijavo na e-novice, pridobite: 

  • Posebne akcije
  • Dodatni popusti
  • Zanimivi članki
Nagradna igraDo 19.4.2021

Prijavi se na e-novice in osvoji odlično nagrado!

Pin It on Pinterest

Share This