• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., logotip je narejen iz risbe konopljinega lista v risanem slogu. Slika prikazuje certifikat za ekološko pridelavo izdelka.
0,00 
0
0,00  0 izdelkov

V košarici ni izdelkov.

S konopljo čiščenje PFAS?

2 avgusta, 2024
⏳ Čas branja: 2 min ⏳

Raziskovalci z univerze in vas v Belgiji preizkušajo potencial gojenja konoplje za sanacijo tal, onesnaženih s per- in polifluoroalkilnimi snovmi (PFAS) – "večne kemikalije", ki so se dolgo uporabljale v širokem spektru industrijskih in potrošniških izdelkov.

Pobuda si prizadeva očistiti območje v pristaniški vasi Lillo, ki je del Antwerpna in je bilo onesnaženo s PFAS iz gasilne pene. Vas načrtuje, da bo na tem mestu sčasoma zgradila novo gasilsko postajo.

"Rastlina konoplje ni le koristna za naše krožno gospodarstvo, ampak ima tudi potencial za odstranjevanje PFAS iz onesnaženih tal. Zato si raziskave na tem področju zaslužijo našo polno podporo," je dejal župan Antwerpna in vodja reševalnih služb Bart De Wever.

Če bo metoda uspešna, bi lahko bila uporaba konoplje za čiščenje tal razširjena po vsej Belgiji, pravijo uradniki iz Antwerpna in raziskovalci z Univerze v Gentu, ki sodelujejo pri skupni pobudi. Rezultati se pričakujejo do jeseni.

Kaj so PFAS?

Ker se v naravi ne razgrajujejo, so PFAS pritegnile pozornost okoljskih in zdravstvenih agencij. Te strupene snovi, ki jih lahko najdemo v vodi, zraku, ribah in tleh v mnogih delih sveta, se uporabljajo od 50. let prejšnjega stoletja za izdelavo različnih potrošniških izdelkov, vključno s "teflon" ponvami, ovoji za hitro prehrano, vodoodporno obleko in preprogami ter v osebnih izdelkih, kot so vodoodporne maskare in črtala za oči, sončne kreme, šamponi in kreme za britje.

Poleg gasilne pene so glavna industrijska uporaba teh kemikalij maziva.

Alternativna metoda čiščenja

Namesto izkopavanja in sežiganja onesnaženih tal se zdi, da sajenje konoplje iz zemlje izvleče znatne količine PFAS, ki jih nato shranjuje v listih rastline. V tem procesu se deli rastline, ki absorbirajo PFAS, uničijo, medtem ko se preostali del rastline lahko uporabi.

Čiščenje PFAS s konopljo

Drugi projekt v Belgiji

Pobuda za čiščenje v vasi Lillo je drugi tovrstni projekt v Belgiji, kjer je industrijski velikan 3M pred dvema letoma uspešno gojil konopljo za odstranjevanje PFAS iz zgornje plasti tal in čiščenje onesnažene podtalnice na industrijskem območju v Antwerpnu. 3M se je v Belgiji leta 2022 zapletel v politični škandal, ko so študije za projekt predora razkrile, da je podjetje v vodo in tla v bližini svoje tovarne izpustilo visoke ravni toksinov. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko obveznosti in stroški sanacije, povezani s PFAS, za 3M znašali do 30 milijard dolarjev.

Razmere v ZDA

V ZDA naj bi Agencija za varstvo okolja (EPA) letos določene PFAS kemikalije razvrstila kot "nevarne snovi". EPA je napovedala, da bo od podjetij zahtevala poročanje o izpustih PFAS in si prizadeva pridobiti večja pooblastila za pregon onesnaževalcev, ko bo analizirala mesta in pridobila stroške sanacije.

Vir

Novice Svet24
Zadruga Konopko Novice
Brusselstimes

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userusersstorecartphone-handsetbubblemagnifiercrossmenu