Fordov konopljin avto

Že leta 1930 se je Henry Ford spraševal o dolgoročni vzdržnosti avtomobilov iz jekla, ki delujejo na bencin. Zato je že takrat pričel iskati boljše alternative, ki bi bile bolj obnovljive od standardnih avtomobilov tistega časa.

Henry Ford se je poigrava z idejo o izdelavi avtomobilov iz konoplje, takrat je industrija konoplje komajda šele nastajala v ZDA.Na sliki vidimo slavni konopljin avto, ki bi lahko spremenil svet.V letu 1941, po dvanajstih letih napornih raziskav je Henry Ford predstavil svoj resnično vrhunski izdelek s potencialom obvarovati in spremeniti okolje, avto v celoti narejen iz konoplje za gorivo pa se je lahko uporabil kar gorivo iz konoplje ali pa rastlinsko olje.

Edino jeklo na avtomobilu se je lahko našlo kot okvir karoserije. Samo telo avtomobila je bilo 10x močnejše od jekla, Henry Ford je bil tako prepričan v moč plošče (narejene z konoplje), da je s sekiro šel do razstavnega avtomobila. Sekira, ki bi prerezala katero koli jekleno ploščo, se je preprosto samo odbila nazaj.

Tudi Rudolf Diesel, oče dizelskega motorja, je sklenil pogodbo pri izdelavi avtomobila oziroma njegovega motorja. Rudolf je zasnoval motor za “plastični avtomobil”, ki bi lahko deloval z rastlinskim oljem ali semenskih olj kot konoplja.

Ford vedno vidil rastlinska olja kot prihodnost gori, njegov slavni citat: “V enem letu pridelave hektara krompirja je dovolj alkohola za pogon strojev, potrebnih za obdelavo teh polj za sto let.

Na žalost je takrat bogata bencinska industrija močno lobirala za visoke davke na alkohol hkrati pa nižali cene goriva kot bencin. To je celo sovpadalo s prepovedjo alkohola in konoplje v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Vojna na konopljo je bila nagrobnik za projekt saj se je celotni projekt zelo močno vezal na konopljo, ki pa je takrat bila čedalje bol preganjena.

Upamo lahko, da se bo v tem stoletju ponovno nekdo lotil projekta konopljin avto in da bo tokrat tudi lahko uspel.

Več o Henry Fordu in njegovem izjemnem avtomobilom.Vse novice…

darilonarave.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.Več o piškotkih.