• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Konoplja skozi zgodovino - na hitro

19 novembra, 2021
⏳ Čas branja: 2 min ⏳

Konoplja je bila za razvoj človeštva zelo pomembna, saj nam je v tistih začetnih letih pomagala na skoraj vseh področjih. Konoplja se je uporabljala kot zdravilo, hranilo, prve oblike olja, obleke, pivo in mnogo drugih stvari, za katere smo opazili, da jih konoplja nudi za nas.

Konoplja skozi zgodovino - Azija

Pred cca. 5000-6000 let je Kitajski cesar Fu Hsi, za katerega mu Kitajci pravijo, da je popeljal Kitajsko v civilizacijo, že omenjal konopljino rastlino. Fu Hsi je zapisal, da je konoplja bila zelo popularna rastlina za uporabo v medicini, saj naj bi rastlina vsebovala jin in jang. Kitajska je bila tudi med prvimi civilizacijami, ki je videla potencial v konopljini rastlini, saj so jo uporabljali za medicino kot tudi v industriji.

V knjigi “The Book of Songs” (Knjiga o pesmih) omeni, kako so starodavni Kitajci uporabljali tudi konopljo kot prehrano, saj je zapisano, kako kmetje jejo konopljo v septembru (v knjigi zapisano “Farmers eat hemp in September”). Knjiga je zbirka več različnih pesmi oziroma poezij in nam pomaga razumeti njihovo življenje in njihov vsakdan.

Kitajska je bila tudi med prvimi, ki je konopljo uporabljala tudi za papir, in sicer več kot 2000 let, preden so jo zamenjali z lesno kašo za izdelavo papirja

Konoplja skozi zgodovino - na hitro 1

Slika je vzeta iz Wikipedije URL: https://commons.wikimedia.org  (19.11.2021)

Skozi zgodovino vidimo na sliki vidimo stare ladje, ki so uporabljale konopljo za jadra, zastave, obleke itd.

Konoplja skozi zgodovino - Evropa

Skozi zgodovino je konoplja imela zelo pestro življenje, uporaba konoplje je bila izjemno pogosta v Evropi in Angliji (cca 80% vsega tekstila in oblek je bilo narejenih iz konoplje). Konoplje je bilo vedno premalo, zato je leta 1533 angleški kralj Henry VII uvedel davek za vsakega kmeta, ki ni imel posajene konoplje, in nižje davke za tiste, ki so se odločili gojiti konopljo.

Konoplja je v Evropi naredila veliko, še posebej za Nizozemsko okoli 1700, saj naj bi zlata doba Nizozemske bila možna samo zaradi uporabe konoplje, ki je omogočila, da so Nizozemske ladje bile med najboljšimi na morju. Ladje so polnili z balami konoplje, prav tako so imeli jadra narejena iz konoplje, kar jim je omogočilo daljša in bolj kakovostna potovanja po morju, saj so konopljina vlakna med namočnejšimi vlakni, pridobljenih iz rastlin.

Konoplja nas je spremljala skozi zgodovino in pomagala človeštvu. Kako bi danes izgledal naš svet, in kako bi človeštvo izgledalo, če ne bi poznali in uporabljali te zelo uporabne rastline v zgodnjih letih naše civilizacije.

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userstorecartcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram