Papirju, ki je proizveden v celoti ali ve─Źinoma iz vlaken, pridobljenih iz konopljine rastline, pravimo konopljin papir. Konopljin papir je zelo dobre kvalitete in ima mo─Źno obstojnost. Da bi razumeli proizvodnjo konopljinega papirja, moramo poznati njeno zgodovino, saj se je metoda razvijala skozi desetletja.
 
Zaradi psihadeli─Źnih u─Źinkov konoplje kot tudi zaradi prevelike uporabnosti rastline so jo prepovedali skoraj po celem svetu. V dana┼ínjih dneh je industrijska konoplja dekriminalizirana po velikem delu sveta, ker nima psihoaktivnih lastnosti in ima lahko ┼ítevilne zdravstvene in industrijske na─Źine uporabe.
 

Konopljin papir skozi zgodovino

Zgodovinarji so ugotovili, da so Kitajci najstarej┼íi papir na svetu izdelali iz konopljinih vlaken pred skoraj 2200 leti, pribli┼żno 150 let pred na┼íim ┼ítetjem. Tehnika se je raz┼íirila iz Kitajske na Bli┼żnji vzhod in nato v preostali svet. Skoraj ves papir, ki so ga uporabljali po svetu, je bil do leta 1883 narejen iz konoplje. Konoplja je 2000 let ostala glavni vir izdelave papirja, dokler je v 20. stoletju ni nadomestila lesna ka┼ía. Celo osnutki ameri┼íkega dokumenta ÔÇťDeklaracija o neodvisnostiÔÇŁ so bili napisani na konopljin papir (za kon─Źno verzijo deklaracije so uporabili pergament).
 

Kako se danes proizvaja konopljin papir?

Vlakna so pridobljena iz stebel konoplje in so med najmo─Źnej┼íimi rastlinskimi vlakni po natezni trdnosti. Konopljin papir, tako kot tradicionalni papir, nastane s postopkom mletja vlaken v ka┼ío. Prvi korak je lo─Źitev celuloze od drugih rastlinskih snovi. Naslednji korak je, da rafinirano celulozo namo─Źijo v ─Źisto vodo in jo pretla─Źijo, da dobijo celulozno ka┼ío. Stroj za papir razpr┼íi ka┼ío po teko─Źem situ, da voda odte─Źe s pomo─Źjo gravitacije ali vakuuma. Nato gre moker papir skozi stiskalnico, da se posu┼íi.
Ena glavnih razlik med ro─Źno izdelanim papirjem in industrijskim papirjem je v robovih. Strojno izrezan papir ima gladke robove. Za oblikovanje papirja pri ro─Źni izdelavi pa se uporabljajo lesena okvirjena sita. Zaradi tega so robovi nekoliko neravni.
 

Prednosti konopljinega papirja

Konoplja ima bistveno ve─Źjo obnovljivost kot drevesa kot vir papirja, zato je lahko odli─Źna alternativa. Koli─Źina papirja, pridobljenega iz enega hektarja konoplje, je enaka tisti, ki jo lahko pridelajo na 4 do 10 hektarjev dreves v obdobju 20 let.
 
Razlog za to produktivnost je ve─Źja vsebnost celuloze v steblih konoplje. Celuloza je glavna sestavina papirja. Stebla konoplje vsebujejo do 85 odstotkov celuloze v primerjavi s pribli┼żno 30 odstotki celuloze v lesu.
 
Konopljin papir je tudi bistveno bolj trpe┼żen od papirja iz lesne ka┼íe. Ne rumeni in ne razpoka tako enostavno kot papir iz lesa.
 

Viri:

https://en.wikipedia.org

darilonarave.si uporablja pi┼íkotke za bolj┼íe delovanje spleti┼í─Źa in analitiko.Ve─Ź o pi┼íkotkih.