⏳ Čas branja: 1:46 min ⌛

Odličen naraven vir za zdravje potrebnih in pomembnih snovi.

Že stari Kitajci so prisegali na konopljino olje. Danes vemo, da hladno stisnjeno konopljino olje vsebuje približno 80% esencialnih maščobnih kislin, vitamin A,B, C, D in E, med minerali pa je največ magnezija, bakra, cinka in železa, nekaj pa tudi kalija, žvepla in kalcija ter antioksidante.

Strokovnjaki so prepričani, da z uživanjem esencialnih maščobnih kislin izboljšamo imunost telesa. Že 10-20 g (1-2 žlici) olja zadovolji dnevne človekove potrebe po omenjenih maščobnih kislinah. Konopljino olje vsebuje kar osem esencialnih maščobnih kislin, ključnih za krepitev imunskega sistema.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline vsebujejo tudi druga živila, vendar pa ima prav konopljino olje posebno prednost – razmerje nenasičenih maščobnih kislin je 3:1 (omega 6: omega3). Prav WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) priporoča uživanje olj z razmerjem 3:1.

Hladno stisnjeno konopljino olje vsebuje tako alfa- kot gama -linolensko kislino. Prav za slednje velja, da prispevajo h krepitvi imunskega sistema. Povečajo namreč tvorbo prostagladinov in na tak način pospešujejo zdravljenje vnetnih procesov. Izmed vseh jedilnih olj, vsebuje gamalinolensko kislino le konopljino olje.

Hladno stisnjeno olje vsebuje med drugimi tudi minerala cink in magnezij, ki spodbujata delovanje priželjca. Cink je ključen za razvoj in delovanje celic imunskega sistema.

UPORABA IN UŽIVANJE KONOPLJINEGA OLJA

Posebne lastnosti konopljinega olja lahko pripišemo le hladno stisnjenemu konopljinemu olju. Olje hranimo v hladilniku in ga uživamo hladnega. Z njim ne kuhamo, saj se med segrevanjem učinkovine olja izgubljajo.

Najbolje je olje uživati zjutraj na tešče, saj se tako sestavine najbolje absorbirajo v telo. Užijemo 1-2 žlici olja dnevno, kar je zadosti dnevnim potrebam po omega-3 in omega-6.

Slika prikazuje bio konopljino olje

MRSA je ena izmed bakterij odpornih na antibiotike

Omenjene lastnosti hladno stisnjenega konopljinega olja dejansko užijemo, če je olje, ki ga uživamo ekološke proizvodnje. Rastlina konoplje namreč močno ‘čisti zemljo‘ težkih kovin, kar pomeni, da so monokulturni nasadi veliko bolj obremenjeni z neželenimi snovmi kot ekološki.

Ni čudno torej, da vsak dan vse več ljudi v svojo prehrano vključuje konopljina semena in konopljino olje.

darilonarave.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.Več o piškotkih.