• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Hemoroidi - vzroki, simptomi, preventiva in zdravljenje

19 septembra, 2023
⏳ Čas branja: 12 min ⏳

Hemoroidi so pogosta težava, ki prizadene mnoge posameznike, vendar se zaradi stigme pogosto ne govori o njih. V tem članku se bomo poglobili v to neprijetno temo, raziskali vzroke, simptome ter najboljše načine zdravljenja in preprečevanja.

Preden se lotimo podrobnosti, je pomembno razumeti, kaj hemoroidi sploh so. Hemoroidi so razširjene vene v predelu danke in rektuma. Lahko se pojavijo tako znotraj rektuma (notranji hemoroidi) kot tudi zunaj anusa (zunanji hemoroidi). Notranji hemoroidi so običajno manj boleči, saj so območja s številnimi živčnimi končiči manj prizadeta.

Hemoroidi - Kaj sploh so?

Hemoroidi, kot že omenjeno, so razširjene vene v predelu danke in rektuma. Gre za pogosto težavo, ki se včasih lahko pojavi brez očitnega razloga, včasih pa so povezani z nekaterimi dejavniki in navadami posameznika. Notranji hemoroidi se nahajajo znotraj rektuma, kjer je manj živčnih končičev, zato so običajno manj boleči. Zunanji hemoroidi pa se pojavijo zunaj analnega območja ter so lahko bolj boleči in opazni.

Običajno so hemoroidi posledica pritiska na vene okrog danke in rektuma. Pogosti dejavniki, ki prispevajo k njihovemu nastanku, vključujejo zaprtje, nosečnost, dolgotrajno sedenje, prekomerno telesno težo in celo genetsko nagnjenost. Včasih lahko prehod blata skozi rektum povzroči večji pritisk na žile, kar lahko privede do njihove razširitve in vnetja.

Sicer se hemoroidi pogosto pojavijo brez večjih težav in sčasoma sami izzvenijo. Vendar pa lahko v nekaterih primerih povzročijo neprijetne simptome, kot so srbenje, bolečina, pekoč občutek in krvavitev med odvajanjem blata.

Darilonarave - Hemeroid slika prikazuje ženski ki se sooča z bolečino na stranišču, znaki hemeroidov.

Kako lahko prepoznamo hemoroide?

Prepoznavanje hemoroidov je ključno za hitro ukrepanje in upravljanje s to težavo. Pri nekaterih ljudeh se hemoroidi lahko pojavijo brez izrazitih simptomov, medtem ko pri drugih povzročajo opazne nevšečnosti. Vizualno jih je mogoče prepoznati na več načinov.

  1. Zunanji hemoroidi: To so hemoroidi, ki se pojavijo zunaj anusa. Lahko se pojavijo kot majhne otekline ali izbokline okoli anusa. Ob dotiku lahko povzročijo nelagodje ali rahlo bolečino. Barva kože v tem območju se lahko razlikuje, včasih so lahko bolj rdeči ali vijolični.
  2. Notranji hemoroidi: Ker so notranji hemoroidi skriti znotraj rektuma, jih ni mogoče videti neposredno. Vendar pa lahko povzročijo krvavitev med odvajanjem blata. Kri se pojavi na toaletnem papirju ali v straniščni školjki. Prav tako se lahko pojavijo občasni občutki srbenja ali pekočega občutka v analnem območju.
  3. Prolaps notranjih hemoroidov: V nekaterih primerih lahko notranji hemoroidi izstopijo iz anusa, kar se imenuje prolaps. To se lahko zgodi med napenjanjem med odvajanjem blata. Lahko jih zaznamo kot mehke izbokline okoli analnega območja.

Čeprav so ti vizualni znaki pomembni za prepoznavanje hemoroidov, se v naslednjem podnaslovu bolj poglobimo v simptome in vzroke. To bo zagotovilo celostno razumevanje težave ter vam omogočilo boljši pregled nad tem, kdaj je nujno poiskati zdravniško pomoč.

Različne stopnje hemoroidov

Hemoroidalno bolezen razdelimo na štiri stopnje, ki označujejo resnost te težave:

1. Stopnja: Hemoroidi brez prolapsa (izpad)

Na prvi stopnji se hemoroidi ne premikajo iz svojega položaja, vendar pa lahko povzročijo krvavitev med odvajanjem blata. Mnogi posamezniki občutijo tudi občutek nepopolne izpraznitve pri odvajanju.

2. Stopnja: Prolaps hemoroidov pod zobato črto

Na drugi stopnji se hemoroidi prolabirajo pod zobato črto. To pomeni, da so vidni med napenjanjem, vendar se po odvajanju blata samodejno vrnejo v svoj prvotni položaj.

3. Stopnja: Prolaps hemoroidov, možno jih je ročno vrniti v prvotni položaj

Tretja stopnja se kaže v tem, da se hemoroidi prolabirajo, vendar jih je potrebno po odvajanju blata ročno potisniti nazaj na svoje mesto.

4. Stopnja: Trajen prolaps hemoroidov

Najvišjo stopnjo predstavlja četrta, kjer so hemoroidi trajno prolabirani in jih ni več mogoče ročno vrniti na svoj prvotni položaj.

Pomembno je razumeti, da vsi simptomi, ki se pojavijo v analnem predelu, niso nujno povezani le s hemoroidi. Krvavitev lahko tudi signalizira prisotnost resnejše bolezni. Da bi zagotovili pravilno diagnozo in ustrezen načrt zdravljenja, je ključno posvetovanje z zdravnikom.

Vzroki in simptomi pri hemoroidih

Hemoroidi so lahko posledica več dejavnikov, ki vplivajo na pritisk v venah okoli danke in rektuma. Vzroki za nastanek hemoroidov so lahko različni, pri čemer se nekateri dejavniki lahko prepletajo. Poleg tega se lahko simptomi razlikujejo med posamezniki, odvisno od stopnje vnetja in občutljivosti posameznikovega telesa.

Vzroki za nastanek hemoroidov:
  1. Zaprtje: Trdo blato in napenjanje med odvajanjem blata lahko prispevata k pritisku na žile v analnem območju.
  2. Prekomerna telesna teža: Prekomerna telesna teža lahko ustvari dodaten pritisk na žile okoli danke in rektuma.
  3. Nosečnost: Nosečnost lahko poveča pritisk na medenične vene, kar lahko vodi do razširitve ven in nastanka hemoroidov.
  4. Sedeči življenjski slog: Dolgotrajno sedenje lahko upočasni prekrvavitev v spodnjem delu telesa, kar poveča tveganje za hemoroide.
Simptomi hemoroidov:
  1. Bolečina in nelagodje: Zunanji hemoroidi lahko povzročijo bolečino ali nelagodje okoli anusa, še posebej med sedenjem, hojo ali odvajanjem blata.
  2. Srbenje in pekoč občutek: Hemoroidi, zlasti notranji, lahko povzročijo srbenje in pekoč občutek v analnem območju.
  3. Krvavitev: Prisotnost krvi na toaletnem papirju ali v straniščni školjki med odvajanjem blata je eden od jasnih znakov hemoroidov.
  4. Izpadanje ali prolaps: Notranji hemoroidi lahko ob napenjanju med odvajanjem blata izpadejo iz anusa.

Pomembno je razumeti, da se simptomi hemoroidov lahko razlikujejo in se lahko pojavijo v blagi ali bolj intenzivni obliki. Če imate kakršne koli simptome ali sume na prisotnost hemoroidov, je priporočljivo poiskati nasvet zdravnika za potrditev diagnoze in ustrezno zdravljenje.

Darilonarave - hemoroidi, na sliki je prikazana zdravnica in pacienta ki se pripravljata na pregled za hemoroide.

Kdaj poiskati pomoč zdravnika?

Hemoroidi so pogosto neprijetni, vendar v večini primerov niso nevarni. Vendar pa obstajajo situacije, ko je pametno poiskati strokovno medicinsko pomoč. Čeprav je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom glede svojih simptomov in težav, so nekatere okoliščine, ki zahtevajo posebno pozornost:

  1. Intenzivna bolečina: Če imate močno bolečino v analnem območju, ki se ne umirja ali se stopnjuje, je smiselno poiskati zdravniško pomoč. To velja še posebej, če se pojavi oteklina ali rdečina.
  2. Obilna krvavitev: Če opazite obilno krvavitev iz anusa, bi morali poiskati nasvet zdravnika. Krvavitev je lahko znak drugega problema, zato je pomembno, da se ugotovi vzrok.
  3. Dolgotrajni simptomi: Če simptomi, kot so srbenje, nelagodje ali bolečina, trajajo več kot nekaj dni in se ne izboljšujejo, bi bilo smiselno obiskati zdravnika.
  4. Izguba telesne teže in utrujenost: Če opazite nenamerno izgubo telesne teže in se počutite izrazito utrujeni, bi morali razmisliti o obisku zdravnika, saj ti simptomi lahko kažejo na druge resnejše težave.
  5. Spremembe v blatu: Če opazite spremembe v obliki, barvi ali konsistenci blata, bi bilo pametno poiskati strokovno mnenje, saj lahko to kaže na težave v prebavilih.

Pomembno je, da se ne sramujete in ne odlašate z iskanjem pomoči. Zdravnik vam lahko zagotovi natančno diagnozo, svetuje glede možnih zdravljenj in vas pomiri z izključitvijo drugih diagnoz.

Stigma hemoroidov

Kljub temu da so hemoroidi razmeroma pogost zdravstveni problem, je okoli njih še vedno prisotna določena stigma. Ljudje se pogosto izogibajo govoriti o tej težavi zaradi različnih razlogov, kar pa lahko privede do odlašanja s potrebnim zdravljenjem ali iskanjem pomoči. Razumevanje teh vzrokov lahko pomaga preseči stigmo in spodbudi odprto komunikacijo.

Zakaj pride do stigme:
  1. Sram in nelagodje: Hemoroidi prizadenejo intimno področje telesa, zaradi česar se mnogi ljudje počutijo osramočeno ali nelagodno ob razpravljanju o tem. Strah pred obsojanjem ali sramotenjem lahko vpliva na odprtost.
  2. Pomanjkanje izobraževanja: Ker je o hemoroidih v javnosti relativno malo informacij, ljudje morda niso dobro seznanjeni s simptomi, vzroki in možnostmi zdravljenja. To lahko prispeva k nevednosti in nezmožnosti za iskanje pomoči.
  3. Tabu okoli analnega zdravja: V nekaterih kulturah obstaja tabu okoli govorjenja o analnem zdravju, kar lahko še dodatno prispeva k tihemu trpljenju posameznikov.

Vendar pa je ključno razumeti, da ni razloga za sram ali zadržanost pri iskanju pomoči za to težavo. Hemoroidi so pogosta bolezen, ki lahko prizadene vsakogar, in niso posledica slabih higienskih navad ali sramotne situacije. Pomembno je, da se soočimo s temo odprto, se informiramo o simptomih, vzrokih in možnostih zdravljenja ter poiščemo pomoč, ko je to potrebno.

Zavedanje in izobraževanje o hemoroidih sta ključna v boju proti stigmi, kar bo posameznikom omogočilo, da se lažje pogovarjajo o svojih težavah, iščejo pomoč in se hitreje odločijo za zdravljenje.

Ali je preventiva hemoroidov mogoča?

Preprečevanje hemoroidov ima ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja in kakovosti življenja. Čeprav popolne zaščite pred njihovim nastankom ni mogoče doseči, lahko s pravilnim življenjskim slogom in preprostimi ukrepi zmanjšamo tveganje za njihov razvoj. Ohranjanje zdravega načina življenja, vključno s prehranskimi prilagoditvami, redno telesno aktivnostjo ter ustrezno higieno, je ključno za preprečevanje teh neprijetnih težav. Zavedati se moramo, da vsakodnevno odločitve, ki jih sprejemamo glede prehrane, gibanja in higiene, lahko igrajo vlogo pri ohranjanju optimalnega delovanja črevesja in zmanjševanju možnosti za pojav hemoroidov.

10 nasvetov, kako se izogniti hemoroidom:
  1. Hrana bogata z vlakninami: V prehrano vključite hrano, ki je bogata z vlakninami, kot so cela zrna, zelenjava, sadje in stročnice. Vlaknine spodbujajo pravilno prebavo in preprečujejo zaprtje.
  2. Pijte dovolj tekočine: Zadosten vnos tekočine je ključnega pomena za mehko blato in preprečevanje zaprtja.
  3. Redna telesna dejavnost: Redno gibanje spodbuja zdravo prebavo in zmanjšuje tveganje za hemoroide.
  4. Pravilna higiena: Po odvajanju blata uporabite mehak toaletni papir ali vlažne robčke ter se izogibajte agresivnemu brisanju.
  5. Ne prenapenjajte se: Prekomerno napenjanje pri odvajanju blata lahko prispeva k pojavu hemoroidov. Poskusite se sprostiti med odvajanjem.
  6. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju: Dolgotrajno sedenje lahko povzroči zastajanje venske krvi v medeničnem predelu. Redno vstajanje in gibanje je ključno.
  7. Pravilno dvigovanje bremen: Pri dvigovanju težjih bremen se izogibajte prekomernemu napenjanju in pravilno uporabite mišice nog in hrbta.
  8. Izogibajte se prevelikemu naprezanju med vadbo: Prekomerno naprezanje pri dvigovanju uteži ali med drugimi oblikami vadenja lahko poveča tveganje za hemoroide.
  9. Prilagoditve delovnega okolja: Uporaba posebnih vzglavnikov in sedežev ter prilagoditev delovnih površin lahko zmanjšajo pritisk na medenični predel.
  10. Ustrezen WC položaj: Pri odvajanju blata poskrbite za ustrezen položaj, tako da so kolena rahlo dvignjena nad nivojem medenice.
Zdravilne rastline za preventivo:

Poleg sprememb v življenjskem slogu se lahko za preventivo hemoroidov obrnete tudi k naravnim rešitvam. Zdravilne rastline, kot so aloe vera, divji kostanj, hrastovo lubje in kamilični čaj, so bile tradicionalno uporabljene za lajšanje težav s hemoroidi. Prav tako so CBD in CBG izdelki iz konoplje postali vse bolj priljubljeni zaradi svojih potencialnih protivnetnih učinkov.

Hladni obkladki in gibanje za lajšanje hemoroidov

Obvladovanje hemoroidov vključuje več kot le zdravljenje s tradicionalnimi metodami. Nekatere preproste prakse, kot je uporaba hladnih obkladkov in redna telesna aktivnost, lahko igrajo ključno vlogo pri lajšanju simptomov in zmanjšanju nelagodja.

Hladni obkladki so učinkovita metoda za zmanjšanje oteklin in vnetij, povezanih z hemoroidi. Ob stiku s hladnim obkladkom se krvne žile zožijo, kar lahko prispeva k zmanjšanju nelagodja. Priporočljivo je, da led ovijete v čisto krpo ali vrečko, da preprečite neposreden stik ledu z občutljivo kožo in ožiljem. Uporaba hladnih obkladkov za kratek čas lahko prinese začasno olajšanje in zmanjša otekline, ki spremljajo hemoroide.

Tudi gibanje igra ključno vlogo pri preprečevanju in obvladovanju hemoroidov. Redna telesna aktivnost spodbuja cirkulacijo krvi in pospešuje prebavo ter lahko zmanjša tveganje za nastanek težav s hemoroidi. Posebno pozornost je smiselno posvetiti vajam, ki krepijo mišice medeničnega dna. Vaja za krepitev mišic medeničnega dna je zelo preprosta. Lahko jo izvajate sede, stoje ali leže. Rahlo stisnite analne mišice in mišice medeničnega dna in stisk zadržite približno pet sekund nato sprostite. Vajo ponovite najmanj petkrat in jo izvajajte večkrat na dan. To lahko pripomore k ohranjanju moči in elastičnosti mišic ter posledično zmanjša možnost za pojav hemoroidov.

Kako se zdravi hemoroide?

Zdravljenje hemoroidov je odvisno od resnosti simptomov in stopnje bolezni. Na srečo obstaja več pristopov, ki pomagajo omiliti težave in izboljšati kakovost življenja posameznika. V primeru, ko ukrepi za samopomoč ne prinesejo zadostnega olajšanja, ali kadar so hemoroidi preveliki, se lahko zdravnik odloči za kirurško zdravljenje hemoroidov. Naštejmo samo nekaj oblik zdravljenja.

  • Sklerozacija: To je postopek, pri katerem se v hemoroide injicira zdravilo, ki povzroča zaprtje žile. Hemoroidi se sčasoma zmanjšajo in izginejo. Sklerozacija je primerna za manjše hemoroide.
  • Ligacija: Pri tem postopku se na hemoroide pritrdi majhna elastika, kar prekine dotok krvi. Hemoroidi nato odpadejo v nekaj dneh. Ta metoda se uporablja za notranje hemoroide, običajno tiste, ki povzročajo krvavitve.
  • Hemoroidna odstranitev: Za bolj resne primere hemoroidov lahko zdravnik predlaga kirurški poseg za odstranitev hemoroidov. Obstajajo različne metode kirurškega posega, vključno z odstranitvijo notranjih hemoroidov (hemoroidektomija) ali uporabo laserja ali drugih naprav za izhlapevanje hemoroidov.
  • Krioterapija: Pri tem postopku se uporablja zelo nizka temperatura, da zamrzne in odstrani hemoroide. To se običajno uporablja za manjše hemoroide.
  • Infrardeča koagulacija: Ta postopek vključuje uporabo infrardečega sevanja, da se hemoroidi strdi in zmanjša. Uporablja se za notranje hemoroide.

Alternativni načini zdravljenja

Poleg tradicionalnih pristopov k zdravljenju hemoroidov, obstaja tudi vrsta alternativnih metod, ki jih posamezniki lahko preizkusijo. Te metode se osredotočajo na naravne terapije in pristope, ki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov in izboljšanju splošnega zdravja. Medtem ko so nekatere alternative že stoletja preizkušene, je vedno priporočljivo posvetovanje s strokovnjakom, preden se odločite za katerega koli od teh pristopov.

1. Akupunktura: Akupunktura je starodavna kitajska terapija, ki temelji na vstavljanju tankih igel v določene točke telesa. Pristaši akupunkture trdijo, da lahko ta metoda pomaga pri lajšanju bolečin, izboljša cirkulacijo in spodbuja naravno celjenje.

2. Zelišča: Številna zelišča so že stoletja znana po svojih zdravilnih lastnostih. Nekatera zelišča, kot so divji kostanj, kamilica in rman, so bila uporabljena za lajšanje simptomov hemoroidov. Vendar pa je treba uporabo zelišč uskladiti z zdravnikom, saj lahko nekateri pripravki vplivajo na druge zdravstvene težave ali zdravila.

3. Konoplja: Konoplja ali CBD/CBG (kanabidiol/kanabigerol) je pridobila veliko pozornosti zaradi svojih potencialnih zdravilnih učinkov. Izdelki iz konoplje lahko zahvaljujoč protivnetnim in protibolečinskim učinkom CBD in CBG pomagajo pri lajšanju bolečin in vnetij, kar je koristno tudi pri hemoroidih. Še več si lahko preberete na tej povezavi.

4. Homeopatija: Homeopatija je alternativna metoda, ki temelji na prepričanju, da majhni odmerki snovi, ki povzročajo simptome bolezni, lahko spodbudijo naravno samozdravljenje telesa. Nekateri homeopatski pripravki so bili uporabljeni za lajšanje simptomov hemoroidov.

5. Masaža: Masaža lahko pomaga izboljšati cirkulacijo, sprostiti mišice in zmanjšati napetost. Določene tehnike masaže, kot je perinealna masaža ali masaža presredka, so lahko koristne za tiste s hemoroidi.

6. Joga: Joga združuje telesno vadbo, dihalne vaje in sproščanje ter lahko pomaga pri izboljšanju prebave, lajšanju stresa ter krepitvi mišic v medeničnem predelu.

Pomembno je opozoriti, da ni metode za zdravljenje, ki bi bila univerzalno primerna za vse. Vsak posameznik je drugačen, zato je smiselno preizkusiti več pristopov in se posvetovati s strokovnjakom, preden se odločite za terapijo.

Viri: https://www.mayoclinic.org

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userstorecartcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram