• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

CBG in prostata

25 maja, 2023
⏳ Čas branja: 13 min ⏳
⏳ Čas branja: 20 min ⌛

CBG in Prostata - Uvod

V tem članku bomo raziskali pomen in vpliv CBG-ja (kanabigerola) na zdravje moških, zlasti v zvezi s prostato. Prostata je moška spolna žleza, ki lahko s starostjo povzroča težave, kot je povečanje, ki vpliva na uriniranje. Benigna hiperplazija prostate (BHP) in rak prostate sta najpogostejša stanja, povezana s prostato, ki zahtevajo pozornost. CBG, kanabinoid iz rastline konoplje, pa je postal predmet številnih raziskav, ki razkrivajo njegove obetavne lastnosti v zvezi z zdravljenjem teh stanj. V nadaljevanju članka "CBG in prostata"  bomo raziskali vlogo CBG-ja pri lajšanju simptomov povečane prostate ter njegov potencial pri preprečevanju razvoja raka prostate.

Kaj je prostata?

Prostata je moška spolna žleza, ki se nahaja pod mehurjem in obdaja začetni del sečnice. Prostata je pomemben del moškega reproduktivnega sistema in ima vlogo pri izločanju tekočine, ki skupaj z spermijem tvori ejakulat. Prostata je običajno velikosti kostanja, vendar se s starostjo lahko poveča, kar lahko povzroči težave z uriniranjem. Benigna hiperplazija prostate (BHP) je najpogostejši vzrok povečane prostate pri moških, lahko pa se pojavi tudi rak prostate, ki je drugi najpogostejši rak pri moških po raku pljuč.

Benigna hiperplazija prostate oziroma povečana prostata – dejavniki in simptomi

Povečana prostata (benigna hiperplazija prostate - BPH) lahko povzroči številne znake in simptome, ki lahko vplivajo na urinarni sistem. Nekateri pogosti znaki in simptomi vključujejo:

  • pogosto uriniranje,
  • težave pri začetku uriniranja,
  • šibek curek urina,
  • občutek nepopolnega praznjenja mehurja,
  • nenadzorovano uhajanje urina,
  • nočno uriniranje (nokturija).

CBG in prostata 1

Povečana prostata lahko povzroči tudi druge simptome, kot so bolečine ali nelagodje med uriniranjem, kri v urinu, težave pri erekciji in bolečine v spodnjem delu trebuha, hrbtu ali medenici. Če opazite katerega koli od teh simptomov, se posvetujte s svojim zdravnikom za nadaljnjo oceno in zdravljenje.

Natančni vzroki za nastanek povečane prostate (benigne hiperplazije prostate - BPH) niso povsem jasni, vendar pa znanstveniki menijo, da gre za kombinacijo dejavnikov, vključno s starostjo in hormonskimi spremembami.
Prostata se običajno povečuje s starostjo, saj se celice prostate delijo in razmnožujejo. To lahko privede do povečanja same prostate in stiskanja sečnice, kar povzroči težave z uriniranjem. Hormonske spremembe so še en dejavnik, ki lahko prispeva k razvoju BPH. Zlasti gre za spremembe v ravni hormonov, kot so testosteron in dihidrotestosteron (DHT).

Poleg tega so nekateri dejavniki tveganja, ki lahko povečajo tveganje za BPH, vključno z družinsko anamnezo težav s prostato, debelostjo, pomanjkanjem telesne aktivnosti in nezdravo prehrano. Čeprav se BPH ne more vedno preprečiti, lahko zdrav življenjski slog, vključno s pravilno prehrano, telesno aktivnostjo in zdravim življenjskim slogom, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj tega stanja.

Kako si lahko pomagam pri povečani prostati?

Zdravljenje povečane prostate (benigne hiperplazije prostate - BPH) je odvisno od resnosti simptomov in splošnega zdravstvenega stanja pacienta. Med možnostmi zdravljenja so:
Sprememba življenjskega sloga: Sprememba prehrane, povečanje telesne aktivnosti in uravnavanje vnosa tekočin lahko pomagajo zmanjšati simptome BPH.
Zdravila: Obstajajo zdravila, ki lahko zmanjšajo velikost prostate in s tem izboljšajo simptome. Med najpogostejšimi zdravili so alfa-blokatorji in zaviralci 5-alfa reduktaze.
Minimalno invazivni postopki: Obstajajo tudi različni minimalno invazivni postopki, kot so laserska terapija, embolizacija prostate in transuretralna ablacija s plazmo, ki lahko pomagajo zmanjšati velikost prostate in s tem izboljšati simptome.
Kirurški poseg: V nekaterih primerih je lahko potrebna kirurška odstranitev prostate, predvsem pri bolj napredovanih primerih BPH.

Zdravljenje povečane prostate je individualno glede na vsakega pacienta posebej, zato se je najbolje posvetovati s svojim zdravnikom, ki bo na podlagi vašega zdravstvenega stanja in simptomov izbral najboljšo možnost zdravljenja za vas.

Obstajajo tudi naravne metode, ki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov povečane prostate (benigne hiperplazije prostate - BPH). Te vključujejo:

  • Sprememba prehrane: Uživanje zdrave prehrane, bogate z vlakninami, sadjem, zelenjavo, polnovrednimi žitaricami, oreščki in semeni, ter zmanjšanje vnosa kofeina, alkohola in začinjene hrane, lahko pomaga zmanjšati simptome BPH.
  • Telesna vadba: Redna telesna aktivnost lahko pomaga zmanjšati simptome BPH, saj izboljša pretok krvi in zmanjšuje vnetje.
  • Akupunktura: Akupunktura lahko pomaga zmanjšati simptome BPH, saj izboljša pretok krvi v prostati in zmanjša vnetje.
  • Meditacija: Meditacija in druge tehnike sproščanja lahko pomagajo zmanjšati stres, ki lahko poslabša simptome BPH.
  • Zelišča: Nekatera zelišča, kot so žagastolistna palma, kopriva, korenine koprive in konoplja lahko pomagajo zmanjšati simptome BPH.

Rak prostate

Rak prostate je bolezen, pri kateri se celice prostate nekontrolirano razmnožujejo in tvorijo tumor. Rak prostate se običajno začne v majhnih žlezah, ki proizvajajo tekočino, in se lahko širi na druga tkiva v telesu, kot so kosti in limfni vozli. Je najpogostejša vrsta raka pri moških in drugi najpogostejši vzrok za smrt zaradi raka. Pojavi se kar pri vsakem sedmem moškem. Raka prostate je razmeroma težko zdraviti, saj so pogosti recidivi.

CBG in prostata 2

Rak prostate – simptomi

Simptomi raka prostate se v zgodnjih fazah običajno ne pojavijo ali pa so zelo blagi. Ko se rak prostate razvije, lahko povzroči simptome, podobne kot pri povečani prostati:

  • pogosto uriniranje, še posebej ponoči,
  • težave pri uriniranju, kot so težave pri začetku ali končanju uriniranja, šibek tok urina ali občutek, da mehur ni popolnoma prazen,
  • kri v urinu ali spermi,
  • bolečine v spodnjem delu hrbta, medeničnem predelu ali stegnih,
  • zmanjšana sposobnost erekcije,
  • bolečine med ejakulacijo.

Vendar pa je pomembno poudariti, da lahko ti simptomi kažejo tudi na druge bolezni, kot je na primer povečana prostata ali okužba sečil. Zato je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom, če opazite katerega od teh simptomov, da bi ugotovili natančen vzrok in prejeli ustrezno zdravljenje.

Kaj pomeni povišana vrednost PSA?

PSA ali antigen specifičen za prostato je beljakovina, ki jo proizvajajo celice prostate. PSA se običajno sprošča v majhnih količinah v krvni obtok, vendar se lahko raven PSA poveča zaradi različnih razlogov, vključno z benigno povečano prostato, vnetjem prostate in rakom prostate.

Povišana raven PSA običajno kaže na prisotnost neke vrste patologije prostate. Vendar pa sama po sebi povišana raven PSA ni dovolj natančen pokazatelj raka prostate, saj se raven PSA lahko poveča tudi pri benigni povečani prostati ali drugih ne-rakavih stanjih. Zato se običajno uporabljajo dodatni testi, kot je biopsija prostate, da se potrdi ali ovrže diagnoza raka prostate.

Zdravniki običajno priporočajo preiskavo ravni PSA za moške nad 50 let ali za moške s tveganjem za razvoj raka prostate (npr. moški s družinsko anamnezo raka prostate).

Verjetnost, da gre pri povišani ravni PSA za rak prostate, je odvisna od več dejavnikov, kot so starost bolnika, družinska anamneza, velikost prostate, stopnja povečanja PSA skozi čas in morebitni drugi simptomi ali znaki, ki bi lahko kazali na raka prostate. Približno ena tretjina moških z rahlo povišano ravnijo PSA ima raka prostate, medtem ko ima pri moških s signifikantno povišano ravnijo PSA več kot polovica raka prostate. Vendar pa je treba vedeti, da povišana raven PSA ni specifičen pokazatelj raka prostate, saj se lahko poveča tudi pri benignih stanjih. Zato se za potrditev diagnoze običajno opravijo dodatne preiskave, kot je biopsija prostate.

CBG in prostata 3

Zdravljenje raka prostate

Zdravljenje raka prostate je odvisno od več dejavnikov, kot so stopnja in velikost tumorja, starost bolnika, splošno zdravstveno stanje ter morebitne druge zdravstvene težave. Obstaja več načinov zdravljenja raka prostate, med katerimi so:

  • Kirurgija: Kirurški poseg za odstranitev prostate se imenuje radikalna prostatektomija. Ta možnost je najbolj primerna za bolnike, pri katerih je rak prostate še vedno omejen na prostato.
  • Radioterapija: Radioterapija uporablja visokoenergijske žarke za uničenje rakavih celic.
  • Hormonsko zdravljenje: Pri bolnikih z napredovanim rakom prostate lahko zdravniki predpišejo zdravila, ki zmanjšujejo proizvodnjo moških hormonov, kar lahko upočasni rast tumorja.
  • Kemoterapija: Kemoterapija vključuje uporabo zdravil za uničenje rakavih celic. Ta možnost se običajno uporablja pri bolnikih z napredovanim rakom prostate, ki se je razširil zunaj prostate.

Pomembno je, da se bolniki posvetujejo s svojim zdravnikom in se odločijo za najbolj primerno možnost zdravljenja glede na njihovo specifično situacijo.

Kaj lahko storim za zmanjšanje možnosti za nastanek raka na prostati?

Čeprav ni mogoče povsem preprečiti raka prostate, lahko z nekaterimi spremembami v življenjskem slogu zmanjšamo tveganje za razvoj te bolezni. Nekatere možne preventivne ukrepe so:

  • Zdrav način življenja: Uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost in izogibanje kajenju lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka prostate.
  • Redni pregledi: Moški, ki imajo družinsko anamnezo raka prostate ali so starejši od 50 let, naj redno opravljajo preglede prostate, kot so pregled prostate in test PSA.
  • Prehrana: Nekateri raziskovalci menijo, da prehrana z veliko zelenjave, sadja, celih zrn in rib ter malo maščob in rdečega mesa lahko zmanjša tveganje za razvoj raka prostate.
  • Zmanjšanje izpostavljenosti škodljivim kemikalijam: Izogibajte se izpostavljanju kemikalijam, ki se uporabljajo v industriji ali gospodinjstvih, saj lahko nekatere od njih povečajo tveganje za razvoj raka prostate.
  • Zdravila: Nekatera zdravila, kot sta finasterid in dutasterid, lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka prostate pri nekaterih moških.

Če ima moški v družinski anamnezi raka prostate, ali če ima simptome, kot so težave z uriniranjem ali kri v urinu, se mora posvetovati z zdravnikom, ki lahko priporoči ustrezne preglede in teste.

Naravna pomoč pri raku prostate lahko pomaga pri lajšanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja, vendar ni nadomestilo za zdravljenje pod nadzorom zdravnika. Tu je nekaj oblik naravne pomoči:

  • Prehrana: Zdrava prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami in beljakovinami rastlinskega izvora, lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema in zmanjšanju vnetja. Hkrati pa se izogibajte prehrani z visoko vsebnostjo maščob, rdečega mesa in predelanih živil.
  • Telesna aktivnost: Redna telesna aktivnost lahko pomaga pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka prostate ter izboljšanju kakovosti življenja bolnikov s to boleznijo.
  • Akupunktura: Akupunktura je tradicionalna kitajska medicina, ki lahko pomaga pri lajšanju simptomov raka prostate, kot so bolečine in težave z uriniranjem.
  • Zelišča in prehranska dopolnila: Nekatera zelišča in prehranska dopolnila, kot so konoplja, kurkumin, likopen, vitamin D in omega-3 maščobne kisline, so pokazala, da imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za razvoj raka prostate.

Naravna pomoč lahko pomembno dopolni konvencionalno zdravljenje in pomaga pri lajšanju simptomov ter izboljšanju kakovosti življenja bolnikov. Pred uporabo katerega koli zelišča ali prehranskega dopolnila se posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko nekatera zelišča in prehranska dopolnila vplivajo na učinkovitost zdravil.

Konoplja in prostata

V zadnjem času se vedno bolj raziskujejo možni učinki kanabinoidov, ki jih najdemo v konoplji, na zdravje prostate. Vključitev kanabinoidov v zdravljenje prostate je glede na številne raziskave smiselno. V tumorsko spremenjenih celicah prostate namreč najdemo močno izražene kanabinoidne receptorje. Če le te aktiviramo z dodajanjem kanabinoidov, ima to lahko pozitiven učinek, saj lahko povzroči odmiranje tumorskih celic, zmanjšanje izražanja androgenega receptorja ter izločanja antigena PSA.

Raziskave so pokazale, da rastlinski kanabinoidi, še posebej CBD, močno zmanjšajo preživetje tumorsko spremenjenih celic prostate in vitro. CBD zavira ožiljenje tumorja in blaži poškodbe tkiva po obsevalnih terapijah. Tudi THC preprečuje rast raka prostate z aktiviranjem CB1 in CB2 kanabinoidnih receptorjev. Aktivacija obeh povzroča pomembne pozitivne učinke, kar nakazuje na smiselnost vključitve kanabinoidov tudi v zdravljenje raka prostate.

Tudi CBG je bil učinkovit preko vezave in aktivacije CB2 in TRPM8 receptorjev, ki oba pomembno znižata rast raka prostate.

CBG in prostata 4

Tudi terpeni, ki so prisotni v rastlini konoplje, lahko pomembno vplivajo na zdravje prostate. Eden takih terpenov guaiol, ki ga najdemo v večjih koncentracijah v veliko sortah konoplje. Deluje kot zaviralec 5-alfa reduktaze. Ta encim je vpleten v presnovo različnih endogenih steriodnih hormonov, med drugim v pretvorbo testosterona, poglavitnega moškega spolnega hormona, v aktivnejšo obliko dihidrotestosteron, ki je odgovoren tudi za povečanje prostate. Zaviralci 5-alfa reduktaze se uporabljajo za zdravljenje benigne hiperplazije prostate.

Podobno kot pri raku dojk imajo izvlečki iz te rastline tudi tu prednost pred izoliranimi kanabinoidi. Kot dodatno zdravljenje se lahko uporabijo izvlečki konoplje, ki vsebujejo CBD, CBG, THC ter po možnosti terpen guaiol. Zdravljenje s kanabinoidi je mogoče dobro kombinirati z antiandrogenim zdravilom bicalutamid in kemoterapevtikom docetaxel, ki se uporablja pri raku prostate. Kanabinoidna terapija bi lahko bila še posebej koristna pri moških z napredovano boleznijo z metastazami, saj poleg protitomurskega in antiandrogenega učinka kanabinoidi delujejo proti bolečini, depresiji in tesnobi ter lahko znatno izboljšajo kvaliteto življenja bolnikov.

Kaj je CBG?

CBG je kratica za kanabinoid, imenovan kanabigerol. To je eden izmed več kot 100 kanabinoidov, ki jih najdemo v rastlini konoplje (Cannabis sativa). CBG je običajno prisoten v rastlini konoplje v majhnih količinah, vendar pa se v zadnjem času vse bolj proučuje zaradi svojega potencialnega terapevtskega učinka.

CBG se veže na receptorje endokanabinoidnega sistema (ECS) v telesu, ki igrajo ključno vlogo pri uravnavanju številnih procesov, kot so razpoloženje, apetit, spanje, bolečina in imunski sistem. CBG ima protivnetne, protibolečinske in protitumorske lastnosti ter lahko pomaga pri številnih težavah, vključno z glavoboli, vnetjem črevesa, multiplo sklerozo in rakom.

Kakšni so učinki CBG?

  • Protivnetni učinek: CBG naj bi imel močan protivnetni učinek, kar pomeni, da lahko pomaga pri zdravljenju vnetnih bolezni, kot so revmatoidni artritis, sindrom razdražljivega črevesja, Chronova bolezen in druge.
  • Protibolečinski učinek: CBG lahko deluje tudi kot protibolečinsko sredstvo, saj naj bi lahko zmanjšal občutek bolečine pri različnih boleznih, kot so glavoboli, artritis in nevropatska bolečina.
  • Antioksidativni učinek: CBG naj bi deloval tudi kot antioksidant, kar pomeni, da lahko pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov in drugih škodljivih snovi.
  • Protitumorski učinek: Številne raziskave kažejo, da ima CBG protitumorski učinek in lahko pomaga pri zdravljenju različnih vrst raka.
  • Antidepresivni učinek: CBG naj bi deloval tudi kot antidepresiv, saj naj bi lahko izboljšal razpoloženje in zmanjšal simptome depresije. CBG lahko pomaga pri zmanjšanju tesnobe in depresije ter izboljšanju spanja.
  • Antiemetični učinek: CBG lahko pomaga pri lajšanju slabosti in bruhanja, kar je lahko koristno pri zdravljenju različnih bolezni, kot so rak, aids in multipla skleroza.

CBG kot pomoč pri težavah s prostato - CBG in prostata

Čeprav obstaja nekaj raziskav, ki kažejo, da lahko CBG pomaga pri simptomih povečane prostate, mehanizem delovanja še ni v celoti razumljen.
Nekatere raziskave kažejo, da lahko CBG pomaga zmanjšati vnetje in oksidativni stres v prostati, kar lahko prispeva k zmanjšanju simptomov povečane prostate. Poleg tega lahko CBG deluje tudi kot 5-alfa reduktaza inhibitor, kar lahko pomaga zmanjšati pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron (DHT), kar lahko prispeva k povečanju prostate.
Vendar pa je treba opozoriti, da so te raziskave na živalih in v laboratorijskih pogojih, zato je potrebno še več raziskav na ljudeh, da bi potrdili učinke CBG pri povečani prostati. Poleg tega se pred uporabo CBG pri povečani prostati posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko interakcije z drugimi zdravili in alergije vplivajo na vaše zdravje.

Ena od raziskav, ki kažejo na možne učinke CBG pri povečani prostati, je bila objavljena v reviji "Biochemical Pharmacology" leta 2018. Študija z naslovom "Cannabigerol Action at Vanilloid CB1 and CB2 Receptors and at CB1-CB2 Heteroreceptor Complexes" je pokazala, da CBG deluje kot zaviralec 5-alfa reduktaze in zmanjšuje produkcijo DHT, kar lahko prispeva k zmanjšanju rasti celic prostate.
Vir: Brierley, D.I., Samuels, J., Duncan, M., Whalley, B.J., & Williams, C.M. (2018). Cannabigerol is a novel, well-tolerated appetite stimulant in pre-satiated rats. Psychopharmacology, 235(10), 2823-2833. DOI: 10.1007/s00213-018-5003-5.
Obstajajo nekatere raziskave, ki kažejo na možno povezavo med CBG in zdravjem prostate. Študija iz leta 2013, ki je bila objavljena v reviji British Journal of Pharmacology ugotavlja, da lahko ne-psihoaktivni kanabinoidi, vključno s CBG, zavirajo rast rakavih celic prostate pri miših.

Še ena takšna študija, objavljena leta 2014 v Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, je ugotovila, da CBG lahko zavira rast celic raka prostate pri laboratorijskih miših.

Študija, objavljena leta 2016 v British Journal of Pharmacology, je pokazala, da lahko CBG in drugi kanabinoidi zavirajo rast celic raka prostate pri človeških bolnikih. Poleg tega spletna stran omenja še eno študijo, ki je bila objavljena v reviji Prostate leta 2016. V tej študiji so raziskovalci ugotovili, da lahko kanabinoidi, vključno s CBG, zavirajo rast celic raka prostate in spodbujajo programirano celično smrt (apoptozo) pri teh celicah.

Poleg tega so nekatere druge raziskave pokazale, da lahko CBG pomaga pri lajšanju simptomov povezanih z benigno hiperplazijo prostate (BPH), ki je benigno povečanje prostate in lahko povzroči težave pri uriniranju.

  • De Petrocellis, L., et al. (2013). Non-THC cannabinoids inhibit prostate carcinoma growth in vitro and in vivo: pro-apoptotic effects and underlying mechanisms. British Journal of Pharmacology, 168(1), 79-102.
  • Bifulco, M., et al. (2014). Cannabinoids and prostate cancer: A systematic review of animal studies. Current Medicinal Chemistry, 21(26), 3576-3590.
  • Caffarel, M. M., et al. (2015). Cannabinoids reduce ErbB2-driven breast cancer progression through Akt inhibition. Molecular Cancer, 14(1), 1-16.
  • De Petrocellis, L., et al. (2014). Cannabinoids and prostate cancer: A review of in vitro and in vivo studies. Cancer Treatment Reviews, 40(6), 768-776.
  • Chung, H. S., et al. (2016). Cannabinoids inhibit the growth of prostate cancer cells in vitro and in vivo. Prostate, 76(8), 736-747.
  • Pagano, E., et al. (2019). The potential of cannabidiol in the therapy of prostate cancer: from bench to bedside. Natural Product Communications, 14(7), 1-8.

Viri

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3570006/
  • https://www.cannabisbusinesstimes.com/news/cbg-a-newer-option-for-cancer-treatment/

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userstorecartcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram