⏳ Čas branja: 2:19 min ⌛

Kaj je ekstrakcija?

Za pridobivanje izvlečkov iz rastlin se uporablja tehnološki postopek ekstrakcije. Obstaja več tehničnih postopkov ekstrakcije, katerih rezultat so izdelki, ki se med seboj razlikujejo tako po videzu kot kemijski sestavi, čeprav se lahko uporablja enaka surovina.

Postopek ekstrakcije za proizvodnjo iz konoplje poznamo dva različna postopka: ekstrakciji s pomočjo topil in ekstrakcijo s pomočjo ogljikovega dioksida (CO2). Etanol, butan in propan so najpogostejša topila, vendar pa etanol velja za najbolj varno, učinkovito in edino ekološko sprejemljivo metodo. Veliki predelovalci hrane so po drugi svetovni vojni zaradi potreb pivovarske industrije, začeli uporabljati tehnologijo s CO2. Zaradi zmožnosti hitre predelave velikih količin jo uporabljajo tudi pri pridobivanju konopljinih ekstraktov.

Zakaj je ekstrakcija s pomočjo etanola najbolj varna in učinkovita?

Gre za najstarejšo metodo ekstrakcije aktivnih učinkovin iz rastlin. Alkohol zaradi svoje polarnosti topi tako vodotopne kot tudi v maščobi topne snovi. Pomemben rezultat tega postopka je, da poleg kanabinoidov in terpenov, topnih v maščobah, zajamemo tudi flavonoide in drugih fitokemikalije topne v vodi.

Sinergija vseh teh sestavin je največja pri alkoholni ekstrakciji, zato se ti ekstrakti lahko uporabljajo za zdravilne namene in v kozmetični industriji. Prehranski etanol kot univerzalno topilo je zaradi teh lastnosti odlična izbira, saj ponuja izvleček popolnega spektra. Življenjska doba ekstrakta v obliki goste smole ni omejena, ker ne vsebuje olj.

Ekstrakti, ki so pridobljeni s pomočjo CO2 ekstrakcije pod pritiskom, veljajo za potrošnika sorazmerno varni, vendar pa imajo določene specifičnosti. Ne predstavljajo večjega toksičnega tveganja, vendar pa CO2 med postopkom ne izloči vseh fitokemikaliji. Izvlečki imajo konsistenco v obliki masti, ker se med procesom zaradi visokega pritiska iz konopljinih semen začne izločati konopljino olje. Prav ta pa ima omejen rok trajanja, saj se kmalu začnejo v takem ekstraktu procesi oksidacije.

POPUST

CBG Kapljice

Bio CBG 1000 mg (10%)

64,80 
POPUST

CBG Kapljice

BIO CBG 500 mg (5 %)

34,20 

Postopek ekstrakcije lahko vpliva na kvaliteto proizvedene vaše konopljine kapljice

Če torej potegnemo črto pod obema tipoma ekstrakcij ugotovimo, da sta obe metodi varni. Slabost CO2 ekstrakcije je v tem, da zajame ožji del spektra kanabinoidov ter manj drugih koristnih sestavin iz konoplje.

Ali je v smoli, pridobljeni z alkoholno ekstrakcijo še alkohol?

Odgovarjamo vam, zagotovo ne! Skozi postopek ves alkohol izpari in ostane čista smola, polnega spektra z ostalimi sestavinami iz konopljine rastline- terpeni, flavonoidi, ipd.

Slika prikazuje konopljin ekstrakt v majhni steklenički.Konopljin ekstrakt pridobljen z alkoholno ekstrakcijo vsebuje popoln spekter kanabinoidov.

Viri:

1. Extraction Method and Analysis of Cannabinoids

darilonarave.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.Več o piškotkih.