Za pridobivanje izvlečkov iz rastlin se uporablja tehnološki postopek imenovan ekstrakcija. Obstaja več tehničnih postopkov, katerih rezultat so izdelki, ki se med seboj razlikujejo tako po videzu kot kemijski sestavi, čeprav se lahko uporablja enaka surovina.

Med najbolj pogostima sta ekstrakciji s pomočjo topil in ogljikovega dioksida (CO2). Etanol, butan in propan so najpogostejša topila, vendar pa etanol velja za najbolj varno, učinkovito in edino ekološko sprejemljivo metodo. Veliki predelovalci hrane so po drugi svetovni vojni zaradi potreb pivovarske industrije, začeli uporabljati tehnologijo s CO2. Zaradi zmožnosti hitre predelave velikih količin jo uporabljajo tudi pri pridobivanju konopljinih ekstraktov.

Zakaj je ekstrakcija s pomočjo etanola najbolj varna in učinkovita?
Poleg tega, da gre za najstarejšo metodo ekstrakcije aktivnih učinkovin iz rastlin je pomembno, da alkohol zaradi svoje polarnosti topi tako vodotopne kot tudi v maščobi topne snovi. Pri ekstrakciji konoplje je pomembno, da poleg kanabinoidov zajamemo tudi čim večje število  flavonoidov in drugih fitokemikalij, ki so topni v vodi.

Sinergija vseh teh sestavin, skupaj z aromami je največja pri alkoholni ekstrakciji, zato se ti ekstrakti lahko uporabljajo tudi za zdravilne namene in v kozmetični industriji. Prehranski etanol kot univerzalno topilo je zaradi teh lastnosti odlična izbira, saj ponuja izvleček popolnega spektra. Življenjska doba ekstrakta v obliki goste smole ni omejena, ker ne vsebuje olj.

Ekstrakti, ki so pridobljeni s pomočjo CO2 ekstrakcije pod pritiskom, veljajo za potrošnika sorazmerno varni, vendar pa imajo določene specifičnosti. Ne predstavljajo večjega toksičnega tveganja, vendar pa CO2 med postopkom ne izloči vseh fitokemikaliji. Izvlečki imajo konsistenco v obliki masti, ker se med procesom zaradi visokega pritiska iz konopljinih semen začne izločati konopljino olje, ki ima omejen rok trajanja, saj se kmalu začnejo v takem ekstraktu procesi oksidacije.

Če torej potegnemo črto pod obema tipoma ekstrakcij ugotovimo, da sta obe metodi varni. Slabost CO2 ekstrakcije je v tem, da zajame ožji del spektra kanabinoidov ter manj drugih koristnih sestavin iz konoplje. Nekateri sprašujejo, če je v smoli, pridobljeni z alkoholno ekstrakcijo še alkohol. Odgovarjamo vam, zagotovo ne! Skozi postopek ves alkohol izpari in ostane čista smola, polnega spektra z ostalimi sestavinami iz konopljine rastline- terpeni, flavonoidi, ipd.

-

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja